Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Законодавчі виклики для місцевого самоврядування розглянули під час регіональної платформи в Херсоні

Сьогодні, 23 травня, в Херсонському регіональному відділенні Асоціації міст України відбулася регіональна платформа з вироблення політики в сфері місцевого самоврядування на тему: «Місцеве самоврядування і законодавчі виклики 2019». Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. 

У засіданні взяли участь народний депутат України Олександр Співаковський, т.в.о. голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій, міські, селищні, сільські голови, голови ОТГ, секретарі рад, керівники управлінь та відділів місцевих рад, фахівці соціально-економічної та фінансової сфер.

Відкрив захід Херсонський міський голова, голова регіонального відділення Асоціації міст України Володимир Миколаєнко, який наголосив на важливості конструктивного діалогу представників місцевого самоврядування з депутатським корпусом вищого законодавчого органу держави, адже Верховна Рада є інструментом захисту територіальних громад.

У своєму виступі Олександр Співаковський висловив своє бачення стосовно нинішньої ситуації в державі та запевнив, що і надалі підтримуватиме інтереси місцевого самоврядування, розширення його повноважень та фінансової складової, зміцнення курсу на децентралізацію влади. Він наголосив на тому, що саме тісний зв’язок та діалог допомагає розуміти ключові проблеми, котрі непокоять територіальні громади в процесі реалізації реформ: «На жаль, напередодні формування головного бюджетного документу держави дедалі менше звучать меседжі про зміцнення децентралізації, фінансової підтримки переданих державою повноважень. Сьогодні вкрай важливо передавати на місця більше ресурсу, більше повноважень, а отже й більше відповідальності. І це має стати головним трендом перетворень. Саме такі зустрічі вже традиційно дають можливість почути один одного, напрацювати спільні пропозиції, дієво та оперативно впливати на розв’язання проблем».

Зацікавлена дискусія точилася навколо виконання власних та делегованих повноважень органами місцевого самоврядування, про реальний рівень забезпечення ресурсами, про просування реформи децентралізації в територіальних громадах області.

Свою точку зору висловив міський голова Таврійська Микола Різак: «Наша 15-тисячна громада впродовж двох років зволікання з призначенням виборів у створеній нами ОТГ втратила десятки мільйонів гривень. Це роки необґрунтовано втрачених можливостей, чого не розуміють якраз ті, хто досі зволікає з об’єднанням».

Гостро відреагували учасники на порушення їх законних прав та колосальні втрати місцевих бюджетів через затверджену нормативно-грошову оцінку землі, адже аналіз демонструє дивну річ: Херсонщина – аграрний регіон – має найнижчу в Україні вартість землі. До того ж на богарі вона чомусь коштує дорожче, аніж на зрошенні. Виниклу ситуацію нардеп пояснив існуючим у парламенті лобі представників аграрного бізнесу, але готовий донести спільне звернення територіальних громад Херсонщини до парламентарів, адже громади дійсно втрачають колосальні обсяги доходів.

Про вплив нормативно-правових актів на джерела надходжень до місцевих бюджетів, плату за землю, ПДФО, акцизний податок, затверджені місцеві податки і збори говорив начальник Головного управління ДФС в області Ігор Клим. З його слів, територіальні громади області сьогодні мають позитивну тенденцію нарощування доходів місцевих бюджетів, обсяги яких постійно зростають. Окремо йшлося про формування ставок оподаткування по окремих податках, а також Ігор Клим зазначив, що до його відомства дедалі частіше звертаються органи місцевого самоврядування щодо їх зацікавленості прив’язки платників податків за місцем підприємницької діяльності, а не за місцем реєстрації. Також застеріг керівників органів місцевого самоврядування від надання адресних пільг у оподаткуванні, що неприпустимо.

Учасники зібрання зацікавлено обговорювали тему реалізації державної політики в сфері регіонального розвитку, інфраструктурний та соціальний розвиток громад. Активну участь у діалозі взяли голови Хрестівської ОТГ Олексій Троян, Зеленопідської ОТГ Галина Лобунько, Чаплинської ОТГ – Олексій Фаустов, Тавричанської ОТГ – Юрій Гречка, Каланчацької ОТГ – Володимир Зінчук. Йшлося також про проблеми з забезпеченням кадрами, про форми залучення молодих спеціалістів до сільських громад, про ручний режим розподілу додаткової дотації та її скорочення, про перекладання відповідальності державою за надання пільг на місцеві бюджети, про нестачу коштів на фінансування освітньої та медичної галузей.

Про досягнуті успіхи в децентралізації влади та про наступні кроки розповів т.в.о. голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій, який підкреслив, що третина області вже покрита ОТГ, що гарантувало покращення послуг для населення, підвищення рівня життя, що особливо помітно в сільській місцевості. Відтак назвав реформу незворотною і найбільш успішною з усіх перетворень у державі, а людей, які зважилися на них, – справжніми патріотами своїх громад.

Лариса Оленковська ознайомила присутніх із законопроектами, на розгляді яких наполягає АМУ з метою захисту інтересів громад, продовження децентралізації та реформування місцевого самоврядування. Підсумовуючи, учасники зібрання підбили підсумки спільної роботи та прийняли звернення, яке народний депутат доведе до відома відповідних державних структур.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН