Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні обговорили варіанти переформатування районів області

Наступний етап адміністративно-територіальної реформи – зміна поділу області на райони. Мінрегіонрозвитку пропонує укрупнити 18 районів Херсонської області до 3: Херсонський, Каховський (з центром у Новій Каховці) та Генічеський. Це і стало темою обговорення на засіданні «круглого столу», в якому взяли участь члени міжвідомчої робочої групи, експерти, представники Центру політико-правової реформи, депутати та голови об’єднаних територіальних громад.

Нинішній адміністративно-територіальний поділ, коли три органи влади (райрада, райдержадміністрація та органи місцевого самоврядування) фактично дублюють владні повноваження на одній території потрібно змінювати. З цим погодились учасники «круглого столу».

«Районна рада має повноваження, але не має фінансів на утримання. Райдержадміністрація фінансується з державного бюджету. Саме для цього і потрібно провести реформу, щоб прибрати таку кількість зайвих органів влади після утворення об’єднаних територіальних громад, які мають ті ж повноваження. Законом визначено, що саме субрегіональний рівень є основою для формування органів державної влади і органів місцевого самоврядування. Тобто, якщо ми залишимо таку ж кількість районів, яка є на сьогодні, то ситуація не зміниться: на одній території будуть три органи влади. Тому в крупних районах нам треба ювелірно розділити повноваження райрад і рад ОТГ», – прокоментувала голова правління громадської організації «Незалежний центр правових досліджень та ініціатив», регіональна консультантка з юридичних питань Асоціації міст України в Запорізькій області Маргарита Трипольська.

«Сьогодні закладаються основи того, як країна житиме протягом тривалого часу. Адміністративна реформа проходила в європейських країнах 25, а в деяких – і 100 років. Ми бачимо активність громадян, і це тішить. Ідея цієї реформи – наблизити владу до людей, щоб вони брали максимальну участь у вирішенні проблем населених пунктів», – сказав перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій.

Мінрегіонрозвитку пропонує наступне переформатування районів: Херсонський з центром у Херсоні, до якого входитимуть Білозерський, Олешківський, Голопристанський та Скадовський з 590,9 тисячами жителів. Залишається Каховський, з центром у Новій Каховці, до нього приєднуються нинішні Високопільський, Нововоронцовський, Великоолександрівський, Бериславський, м. Каховка і Каховський район, Верхньорогачицький, Великолепетиський та Горностаївський. Кількість населення – 308,4 тисячі осіб. До Генічеського району з центром у Генічеську доєднуються Іванівський, Каланчацький, Новотроїцький, Нижньосірогозький та Чаплинський райони з 189 тисячами жителів. Такий варіант поділу викликав дискусії.

«Ми хочемо, щоби ті районні ради, які будуть створені, працювали, могли виконувати представницькі функції. Якщо ми залишимо 3 райони, як пропонує Мінрегіон, на мою думку, вони не зможуть їх ефективно виконувати. Нагадую, що у Законі «Про вибори депутатів місцевих рад» має бути чітко виписано, яким чином будуть обиратись депутати на рівні районів, кого будуть представляти. Чи так, як зараз – кого завгодно, чи – насправді населені пункти. Тому пропонується розглядати все в комплексі», – прокоментувала виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

Голови ОТГ та місцевих рад вважають, що враховувати потрібно і розгалуженість населених пунктів і незначну щільність населення в районах області. Тому укрупнених районів має бути більше, щоб центри знаходились не так далеко від сіл і селищ.

«Відстань між районами і селами дуже велика. Вважаю, щоб хоча б 5 районів доцільно утворити. Сьогодні у результаті децентралізації ті послуги, які раніше надавав район, можна отримати у громадах. Це правильна реформа, але потрібно коригувати кількість укрупнених районів», – вважає голова Роздольненьської ОТГ Вегандз Мясникян.

«Вся громадськість Бериславського району стурбована цим питанням, бо це буде обмеження прав і можливостей мешканців наших територій. Це по-перше. По-друге, якщо ми потрапимо до Новокаховського району, то може виникнути ціла низка перешкод. Наприклад, ми межуємо з Новою Каховкою через рукотворне море, і у випадку якоїсь проблеми на ГЕС, людям доведеться діставатись до центру району через Херсон або Запоріжжя», – зазначив голова Новорайської ОТГ Олександр Шокуров.

Поділ на райони не остаточний, поки триває обговорення і надаються пропозиції до нового територіального устрою Херсонщини.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН