Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громади Херсонщини збираються просити допомоги у Верховної Ради

Між першим та другим читанням Державного бюджету на наступний рік Херсонське відділення Асоціації міст України організувало засідання регіональної платформи. До участі запрошені керівники органів місцевого самоврядування.

Вже зараз після прийняття головного фінансового документу у першому читанні у представників органів місцевого самоврядування накопичились питання, які необхідно врегулювати за два тижні і внести максимальну кількість пропозицій законотворцям. Голови об’єднаних територіальних громад стурбовані, чи буде фінансово забезпечена освітянська галузь, чи залишать місцевим бюджетам надходження. Також є небезпечні тенденції, які з’явилися цьогоріч і від яких хочуть убезпечитись голови ОТГ у 2019-ому.

«Скоріш за все, у цих питань є політичне підґрунтя. Існує «тенденція» перереєстровувати ті чи інші підприємства, установи в інших містечках або селах, а не там, де вони фактично розташовані. Автоматично податки «переходять» в інший населений пункт. А бюджет вже сплановано, на ці доходи розраховують. Асоціація міст України докладе максимум зусиль, щоб закріпити це нормативними актами. Підприємство чи організація має бути зареєстровано там, де воно має рухоме й нерухоме майно, де мешкають більшість його працівників. Це буде справедливо», – розповіла виконавчий директор Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

Для того, аби всі пропозиції керівників органів місцевого самоврядування були почутими, на засідання регіональної платформи були запрошені народні депутати від Херсонщини.

«Кожна гілка влади може почути один одного і враховувати пропозиції у своїй діяльності. Це – правильний формат, коли ми знаходимо спільні рішення. Органи місцевого самоврядування повинні чути, за яким алгоритмом, чому приймаються рішення, а ми чуємо конкретні проблеми. За рахунок такої співпраці влада буде більш ефективною і працювати на людей», – прокоментував народний депутат Олександр Співаковський в інтерв’ю «Українському півдню».

Органи місцевої влади стурбовані зміною правил гри протягом бюджетного року. До цього спонукало рішення Держгеокадастру, за яким змінилась оцінка землі у липні, коли органи місцевого самоврядування приймали рішення про нові ставки земельного податку на 2019 рік. Асоціація міст України виступатиме з пропозицією, щоб такі зміни регулювались не внутрішніми розпорядженнями відомств, а це робилось публічно, на рівні урядових постанов.

Автор: Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН