Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

1 березня: який день в історії, хто з відомих українців народився

1 березня – Всесвітній день компліменту.

Кожен охочий може приєднатись до цього дня, просто зробивши щирий комплімент близькій людині чи зовсім незнайомому перехожому. Адже приємні слова здатні підвищити самооцінку, зробити людину щасливішою та прибрати емоційну напругу у відносинах.

 Також сьогодні Всесвітній день цивільної оборони.

У 1931 році за ініціативою кількох держав у Парижі було засновано “Асоціацію Женевських зон” – “безпекових зон”, для створення за допомогою двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах.

 

Ще цього дня у 1918 році війська УНР та Німеччини звільнили Київ від більшовиків.

У 1943 році в Нью-Йорку проведена масова демонстрація на підтримку євреїв Європи; у1998 році набула чинності угода про партнерство і співробітництво між Європейським Союзом і Україною.

Звісно пригадаємо наших відомих українців, що народилися сьогодні…

У 1845 році Федір Піроцький, український інженер, винахідник першого у світі трамваю на електричній тязі;

У 1858 році Павло Тутковський, український геолог, географ, академік;

У 1895 році Дарнопих Докія, українська кубанська бандуристка і педагог; У 1925 році Володимир Чорний, український редактор газетних видань, заступник головного редактора Київської кіностудії імені О. Довженка;

У 1929 році Анатолій Свідзинський, український вчений, професор, доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри теоретичної фізики й астрономії, перший ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки.

1 березня 2022 року у Херсоні було розстріляно тероборонівців, які вийшли зупинити російських загарбників, які з різних сторін заходили до міста, яке спочатку взяли в облогу.

Підготував –  Максим Петях.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН