Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонське підприємство відновило роботу на Київщині після окупації Бородянки (відео)

Гасло компанії «Планета РС.Бородянка», яка випускає бруківку під торговельною маркою «Trotto» — стій на своєму.

Підприємство в червні 2022 року відновило свою роботу на Київщині після окупації Бородянки і мародерства російськими військовими виробничих потужностей, ставши  точкою опори для херсонського колективу.

Альбіна Медвєдєва, заступниця директора з технології та якості підприємства «Планета-РС. Бородянка» розповідає: «Наше виробництво — це одна із компаній групи «Планета-РС». Перший завод був збудований у Херсоні. Сама історія цієї компанії починається з 1999 року. Отримавши досвід роботи в Херсоні, в 2020 році почалося будівництво цього виробництва. У 2021 році ми вже запустилися, перейнявши досвід, знання і найкращі технології. Коли ми відновили тут роботу, частину людей з Херсона ми також прийняли сюди на роботу. Дали їм прихисток, домівки і робочі місця».

У  виробничому цеху виконують чергове замовлення, всі процеси максимально автоматизовані.

«Торговельна марка «Trotto» — ми виготовляємо бруківку, бордюри, бетонні блоки. Нашими споживачами є як великі будівельні компанії, так і приватний сектор, будівництво котеджних містечок. Уже відчувається активність на будівельному ринку. Об’єкти оживають і потреба в житлі є. Тобто багато зруйновано інфраструктури, особливо в нашій місцевості — Бородянка, Ірпінь, Гостомель, Ворзель, Буча. Відновлюючи наше виробництво, беремо участь у відновленні місцевої інфраструктури», – Альбіна Медведєва.

На підприємстві не вірили, що російські військові так близько підійдуть до Києва, захоплять Бородянку. Тож 24 лютого 2022 року колектив був на своїх робочих місцях.

Альбіна Медведєва згадує: «22 лютого розпочали сезон з великими планами. Ми всі прийшли на роботу, почали робочий день. Коли по всім новинам говорили про вибухи в Гостомелі, Василькові, всі думали, куди рухатися, де буде безпечніше? Взагалі сподівалися, що, буквально, в найближчі дні все це закінчиться і що до Бородянки вороги не дійдуть. Взяти себе в руки було просто неможливо. Ми не вірили в те, що це відбувається. Думали, що це сон і чекали, коли ми прокинемося. Всі робітники розійшлися додому, ми відпустили їх з роботи, щоб бути вдома і захищати рідних. Залишили чергових на підприємстві. 25 лютого вже колона техніки почала заходити в Бородянку. У нас залишилася одна сім’я охоронців. Вони були тут майже до закінчення окупації. На нашу територію зайшли кадирівці. Вони тут перебували якийсь час. Дивом цій сім’ї — чоловіку і жінці — вдалося втекти і залишитися живими. Вони до сьогодні у нас працюють. Вони повернулися, коли ми всі сюди приїхали. Ми попросили їх продовжувати з нами працювати».

Підприємство було розграбовано російськими військовими, викрадено всю техніку.

«Викрали автомобільну техніку, інструменти, інвентар, пошкодили офісні приміщення. Відновленням ми займалися близько трьох місяців. Це просто для того, щоб запустити виробництво. Херсон ще був в окупації до листопада. Така ж ситуація, як і в нас — розграбовано, вивезено все, що можна було вивезти. На автотранспорті у нас були встановлені GPS-датчики і маршрут пролягав до Білорусі. В певний момент ми просто перестали бачити на карті ці маячки. Але напрямок був в сторону Білорусі. До сьогодні ми займаємося відновленням», — поділилася Альбіна Медведєва.

Рішення про відновлення виробництва було складним, але у керівництва була відповідальність за колектив.

Заступниця директора розповіла: «В травні уже більшість людей почали сюди повертатися і 1 червня у нас був перший запуск виробництва. Це було дуже складне рішення. Але тут не було нічого. Один магазин, роботи не було, люди не розуміли, що їм робити, грошей немає, роботи немає, а жити потрібно. Тому було прийняте це дуже складне рішення, але правильне».

У Херсоні в окупації на підприємстві було теж викрадено більшість обладнання і техніку. Для багатьох співробітників стало небезпечно залишатися там,  колектив київського підприємства допомагав херсонцям і фінансово протриматися, і з виїздом, і з пошуком житла та працевлаштуванням.

 

Альбіна Медведєва зауважила: «Також під час окупації Херсона ми допомогли багатьом десяткам сімей виїхати і добратися до більш безпечних місць перебування».

Після звільнення Херсона обладнання підприємства, а вірніше те, що залишилося, було релоковано в Бородянку для зміцнення потужностей.

У дворі  в Бородянці стоїть потужний генератор, адже наступним випробуванням було працювати в умовах  повного локдауну — відсутності світла протягом  тривалого часу.

Альбіна Медведєва коментує: «Ми не були до цього готові, але просто титанічними зусиллями ми купили спочатку один генератор, потім другий і мали змогу підтримувати виробництво. Тобто ми працювали. Було дуже складно. Без зв’язку, тобто якщо зникала електрика, був відсутній зв’язок. Інколи ми навіть не знали, що почалася повітряна тривога, бо не було зв’язку та Інтернету».

Така економічно складна ситуація дала поштовх до прискорення запуску  підприємства «Планета-РС» за кордоном.

«В 2021 році був запущений проєкт аналогічного виробництва в Америці. Команда з України загальною кількість близько 100 спеціалістів в різних галузях надавали різні послуги — консультаційні, послуги з супроводу, маркетингу. Це були спеціалісти з Херсона, Полтави, Київської області. Таким шляхом ми передали частину своїх знань, технологій і культури в Америку. Але плануємо розвивати і підіймати нашу землю, нашу країну і відбудовувати її», — говорить заступниця директора.

Виробничники в Америці підпримують український колектив.

«Спілкуємося англійською мовою. У спілкуванні допомагають також репетитори. Вони теж з Херсона. Дуже підтримують американці Україну, з розумінням ставляться до умов, в яких нам доводиться працювати. Тобто, я маю на увазі, що були перебої зі світлом, зв’язком. Бувало таке, що по добі ми не могли зв’язатись. Але дуже сильна підтримка з їхнього боку. Інколи в знак підтримки вони пишуть українською мовою. Це дуже приємно», — розповіла Альбіна Медведєва.

Нині «Планета-РС. Бородянка» з продукцією торговельної марки Trotto є одним з лідерів на ринку завдяки високій якості.

«Ретельно ставимося до якості нашої продукції. У нас є атестована лабораторія, яка обладнана сучасним європейським обладнанням. Ми проводимо перевірку вхідної сировини, уже готової продукції. Надаємо таку технічну підтримку нашим клієнтам. Якщо у них є якісь запитання, зауваження або прохання просто випробувати якісь матеріали, ми з радістю їм в цьому допомагаємо», — підкреслила  заступниця директора.

Підприємство «Планета-РС. Бородянка» нині працює на розвиток економіки рідної України. У колективі є ті, хто пішов на фронт, захищати рідну країну.

Є родини загиблих героїв, яких не залишають без уваги. З перших днів війни підприємство підтримує армію, медичні заклади, доставляючи гуманітарну допомогу з-за кордону, включаючи медичне обладнання, і направляючи ці гуманітарні вантажі на Київщину та Херсонщину.

Колектив, пройшовши випробування під час війни, чітко стоїть на своєму.

«Гасло Тротто — стій на своєму. Це дуже актуальне на сьогоднішній день. Кожна людина хоче мати якийсь свій куточок, своє подвір’я, яке буде створене за його смаком, дизайном. В цьому плані ми максимально гнучкі, підлаштовуємося під побажання клієнта, можемо підбирати ексклюзивні кольори і відтінки. В цьому плані ми дуже відкриті і клієнтоорієнтовані», — наголосила Альбіна Медведєва.

Підприємство «Планета-РС» одне з перших відновило роботу в Бородянці після окупації, наповнюючи місцевий бюджет.

Цей населений пункт повинен  відновитися, тут повинно стати краще, ніж було, як і в кожному місті чи селі, яким прокотилася війна.

Головне — стояти на своєму кожному українцю.

 Автор – команда інформаційного видання «Український Південь»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН