Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Юрій Соболевський розповів про тарифи на електроенергію та субсидію для херсонців

30.05.2023 на засіданні Уряду за поданням міністра енергетики було схвалено рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн. (з ПДВ) за 1 кВт⋅год з 01.06.2023. Це рішення будо затверджено постановою КМУ № 544 від 30.05.2023.

Про соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на ЖКП поспілкувалися із Юрієм Соболевським, головою Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», депутатом фракції «Слуга Народу» у Херсонській обласній раді Юрій Соболевський.

Якими є головні причини підвищення тарифу на електроенергію?

Повномасштабне вторгнення і російський енергетичний терор не тільки нанесли колосальну шкоду енергосистемі України, а й поставили державу та енергокомпанії перед новим викликом – сталим забезпеченням українців електроенергією.

Оскільки для забезпечення роботи вітчизняної енергосистеми (ремонту потужностей, відбудови інфраструктури) – були підвищені тарифи на електроенергію. Держава розуміє, що є категорія громадян, які потребують адресної підтримки. Тому існує механізм, який дієво працює у цьому напрямку.

Що саме мається на увазі?
На сьогодні головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на ЖКП є житлові субсидії. Ця програма постійно вдосконалюється у відповідь на виклики і реалії сьогодення.

Чи діє програма зараз в умовах воєнного стану?
Так, програма діє, субсидії виплачуються у повному обсязі. В бюджеті на поточний рік закладено 37 млрд грн на їх виплату. У разі необхідності додаткових коштів на виплату субсидій, вони будуть перерозподілені з інших статей бюджету.

Яким є механізм отримання житлових субсидій?

Наразі спрощено механізм звернення. Особливо це зручно для жителів звільнених територій Херсонської області. Затверджений спрощений механізм звернення звільняє від потреби збирати довідки і витрачати час на заповнення декларації на призначення житлово-комунальних субсидій.

Уповноваженому члену родини треба буде тільки подати спрощену заяву. Далі – органи Пенсійного фонду з офіційних джерел інформації самостійно здійснять збір та обробку відомостей, необхідних для призначення  виплати.

Фізично відвідувати органи Пенсійного фонду для подання спрощеної заяви не потрібно.

Звернення можна подати в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, у мобільному додатку ПФУ, на Порталі Дія. Це не вимагає стояння у чергах та мінімізує допущення помилок. Також спрощене звернення можна надіслати поштою або подати через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб територіальної громади, ЦНАП.

Як реалізовуватиметься новий механізм?

  • Жителі Херсонщини зможуть подавати спрощені заяви на призначення житлової субсидії «в один клік». Це буде можливо зробити в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України, мобільному додатку Пенсійного фонду України, на Порталі Дія або, за бажанням, у відділеннях Пенсійного фонду, ЦНАПів і тд.
  • Необхідно буде внести лише інформацію про членів домогосподарства, адресу проживання (за якою мають нараховуватись субсидії) та рахунок в банку (у форматі ІВАN), на який бажаєте отримувати виплату. Потім визначити зручний для себе канал для комунікації та підписати спрощену заяву за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або підпису (якщо заява – паперова).
  • Решту інформації Пенсійний фонд отримуватиме з реєстрів та баз даних державного сегменту завдяки автоматизованому обміну інформацією.
  • Протягом 10 робочих днів триватиме перевірка домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та формування заповненої (замість заявника) повної форми заяви і декларації по кожному домогосподарству.
  • За результатами розгляду спрощеної заяви та сформованих, на основі інформації з реєстрів та баз даних заяви і декларації, орган Пенсійного фонду прийме рішення про призначення і розмір житлової субсидії (або відмову). І повідомить про це громадянина.
  • У випадку, якщо за результатами формування декларації, буде зʼясовано, що з певних причин родина не може претендувати на отримання субсидій, заявник матиме 14 днів, щоб на підставі підтвердних документів спростувати (доповнити) відомості з офіційних джерел інформації. Після перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, Пенсійний фонд України може змінити своє рішення на позитиве. Про це заявника буде поінформовано додатково.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН