Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Руді чаплі із заповідної зони на півдні України відлетіли на зимівлю

Руді чаплі, які з’явилися у нас в нацпарку на Кордоні “Тузлівська Амазонія” ще на весні, зараз вже відлітають до Африки. Про це повідомив очільник Національного природного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв:

Чапля руда поширена в Африці (крім Сахари), на Мадагаскарі й у південній частині Євразії. Зокрема північна межа ареалу проходить через Україну. Під час гніздування зазвичай оселяється на заболочених територіях з густими заростями очерету, однак у деяких місцевостях селиться просто по вологих місцях, оточеним чагарником і рідколіссям. На території України гніздиться в степовій та лісостеповій зоні, де є відповідні біотопи. Під час міграцій може траплятися скрізь.

Чапля руда живиться майже виключно тваринною їжею, а саме: дрібними ссавцями, плазунами, земноводними, рибою, комахами, ракоподібними. Їжу здобувають на мілководних ділянках лиманів, які поросли трав’янистою рослинністю. Полюють птахи поодиноко. Зараз, під час осіннього перельоту птахи чаплі рудої тримаються в національному природному парку “Тузлівські лимани” поодиноко. Летять вночі. Іноді спостерігається переліт і вдень.

Ночують на деревах або на заломах очерету. У багатьох частинах ареалу спостерігається зниження чисельності рудої чаплі. Руда чапля охороняється Бернською та Боннською конвенцією, Угодою AEWA та Директивою ЄС щодо охорони диких птахів.

Але, як би не було сумно, незважаючи на жахливі наслідки від рашистів для людей, дельфінів, рудих чапель та дикої природи, все таки природа відновиться, а неймовірна синергія степових рослинних хвиль, разом з птахами, рослинами, водами, світанками, мурахами – всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, всіляко допомагають українцям у наближенні Перемоги.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН