Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський поет Анатолій Кичинський провів творчу зустріч в Косівській школі мистецтв на Івано-Франківщині

Концертний зал Косівської школи мистецтв Івано-Франківської області зібрав чималу аудиторію людей — письменників, художників, членів Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, РО «Просвіти», бібліотекарів, учнів та викладачів Косівського ліцею ім.І.Пелипейка, представників влади  на творчу зустріч з поетом-ліриком із Херсонщини, художником, лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка Анатолієм Кичинським.

Анатолій Кичинський уже вдруге відвідав Косівщину. Перша зустріч з творчою інтелігенцією,  на яку поет прибув разом із головою обласної організації Національної спілки письменників України  Євгеном Бараном, відбулась 29 листопада  2023 року в світлиці Косівської центральної міської бібліотеки, де презентував свою  книжку «Сотворіння світу».

Сьогоднішня зустріч — знайомство зі збіркою  вибраних віршів «Жива і скошена тече в мені трава», виданої цього року у відомому видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»  нашого земляка з косівської землі Івана Малковича.

«Ця книга ввійшла до серії «Українська Поетична Антологія»,   вона об’ємніша за попередню, видану в 2018 році, і розширена за рахунок нових віршів. А найцікавіше те, що збірка, яка вийшла понад п’ять років тому, із серії, що скорочено називається  УПА, була блакитного кольору, а цього року — зелена. І я собі думаю: може, це й символічно, — поділився Анатолій Іванович.

Імпреза розпочалась звучанням пісні «На відстані сльози» на слова А.Кичинського у виконанні відомого  українського співака і композитора Павла Дворського, яка протягом довгого часу звучала в ранковій програмі на українському радіо в Австралії, чим і гордиться поет.

Модератор заходу — Василь Шкурган — письменник, голова Косівського осередку Національної спілки письменників України, представив аудиторії колегу-літератора.

Василь Іванович коротко зупинився на віхах  життєвого і творчого шляху Анатолія Кичинського  — поета, журналіста, лауреата багатьох престижних премій, фольклориста, художника, члена Асоціації українських письменників, Міжнародної асоціації письменників і публіцистів, почесного  члена Національної спілки художників України, почесного громадянина Херсона, автора популярних пісень,  які виконують  відомі співаки Марія БурмакаСергій Лазо та Павло Дворський.

«Щиро    вдячний за запрошення на Косівщину, яка вразила мене своєю ча-рівною красою, привітними  людьми, з якими цікаво і просто спілкуватися.

Горджуся тим, що на першій зустрічі мав можливість   зустрітися   з давніми знайомими: письменником Миколою Близнюком  та колишнім директором біосферного заповідника «Асканія-Нова», земляком Віктором Гавриленком.  Сьогодні радію, що на мою зустріч завітали  Мирослав Лазарук — письменник,  головний редактор «Буковинського журналу», Галина Герасим’юк —  дружина мого друга,  відомого поета Василя Герасим’юка», — розпочав свій виступ Анатолій Кичинський.

Яскравим, цікавим, насиченим багатьма фактами був виступ поета. А.Кичинський  ділився з присутніми спогадами про рідний таврійський край, селище Преображенка Чаплинського району, в якому народився (люди сусідніх сіл називали його Варшавою, бо більшість мешканців мали прізвища з суфіксами –ськ, -цьк, багато було поляків, представників української шляхти. Говорив про Херсон, в якому жив і видавав свої твори до повномасштабного вторгнення росії, розповідав про земляка Миколу Куліша — представника українського розстріляного  відродження, який  народився в Чаплинцях, про книгу «Сотворіння світу», яка стала для нього реліквією.  Особливо зворушила і схвилювала  всіх учасників зустрічі розповідь про виняткової сили духу, надзвичайно вольову особистість, талановитого поета, лауреата Шевченківської премії — Володимира Забаштанського, який   у неповних вісімнадцять став інвалідом — він втратив зір і обидві руки.

Розповіді поета перепліталися з  мелодійним, променистим та задушевним  читанням віршів, цікавими відповідями на запитання, переглядом репродукцій живописних картин. Звучання  його пісень в аудіозаписі також не залишили байдужими жодного відвідувача імпрези.  Зазначу, що Анатолій Іванович зумів поєднати в собі талант літературний з талантом живописця.  Свій поетичний хист А.Кичинський шліфував  навчаючись на Вищих літературних курсах, а як художник формувався самотужки. В живописі він відомий  як автор настроєвих пейзажів та натюрмортів, які знаходяться у приватних колекціях не лише в Україні, а й за її межами.

Любов Чупринчук,  поціновувачка поезії Анатолія Кичинського, прочитала декілька вибраних віршів із нової його збірки.

Сподобалась, припала  до душі поезія  Анатолія Кичинського не тільки поважним віком учасникам зустрічі, але й юним —  ліцеїстам-старшокласникам, яких приємно  було бачити на презентації.

«Оптимізм не полишає — дуже вірю в нашу Перемогу. Для мене сьогодні важливим є три слова, які я повторюю дуже часто, де б не був: якнайшвидшої української Перемоги», — каже Анатолій Кичинський.

Наприкінці поет подякував присутнім за увагу,  особисто Христині Хім’як та Вікторії Намистюк за мультимедійний супровід, а  учасники зустрічі мали змогу придбати книжку та репродукції живописних картин з автографом А.Кичинського, зробити  спільне фото на згадку про цей незабутній захід.

Прощаючись після приємного  спілкування, всі  щиро побажали поету здоров’я, творчих успіхів. А ще — й надалі захоплювати своїми  творами українського  читача.

 

Марія  ПОРОХ, членкиня Клубу інтелігенції   та РО «Просвіта».

Світлини авторки.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

На Херсонщині побували представники Міжнародного кримінального суду з Італії та Японії: зустрічалися зі свідками військових злочинів

Дивіться, як у прифронтовому Херсоні живуть мирні жителі

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН