Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Колектив Школи гуманітарної праці у Херсоні відзначає 30-річчя (відео)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь».

Школа гуманітарної праці у Херсоні — ровесниця незалежності України. У її витоків заснування стояла амбітна команда однодумців, які мріяли про школу майбутнього, в центрі якої — дитина, її сучасні потреби та гармонійний розвиток. Школі гуманітарної праці виповнилось 30 років. Директор закладу Артем Кияновський зазначив: «Коли розпочиналася історія Школи гуманітарної праці, мені дуже хотілося, щоб це була школа, в якій на стінах висять картини, все дуже чисто і красиво, ресторанне сервірування, затишок, добрі вчителі, цікаве дозвілля, велика бібліотека.

Я мріяв про Школу гуманітарної праці з дитинства. Бог дав мені можливість побачити втілення своєї мрії. Тоді, коли я починав, я не думав, що це так складно, як виявилося насправді. Тільки і характер і те, що в мене з самого початку були однодумці — як молодь, так і люди середнього та похилого віку, вчені, це і професори Куликова, Голобородько». 

За сучасними корпусами закладу, новітнім обладнанням — величезна праця, спрямована на поєднання кращих педагогічних практик і науки, творчості та розвитку. Артем Кияновський прокоментував: «З першого дня в школу прийшли ті люди, які звуться ентузіастами, які люблять дітей і хотіли реалізовувати себе в можливостях, які є в школі і в творчості. З перших днів ми займалися наукою: сплав педагогічної науки і вчених та педагогічних практиків, досвідчених і не дуже, вивчення міжнародного досвіду, робота з історичними документами. У нас дуже цікава наукова школа. Наприклад, відомий вчений Бунаков працював у Херсоні.

Це все велика праця, результатом якої стали 10 програм, які отримали гриф Міністерства, оновлений зміст дошкільної освіти — ми одні з перших, хто ввів термін «дошкільна освіта», тому що раніше було тільки «виховання». Серед результатів також і зміна підходів до того, що в гуманітарній школі діти повинні добре знати математику, інформатику, займатися робототехнікою, тобто гармонійно розвиватися. Це те, що зараз страждає, адже профільна школа — це звуження можливостей для дитини».

Лише щаслива та гармонійна людина може творити і змінювати світ навколо себе на краще, це усвідомлюють у школі. Артем Олександрович прокоментував: «Розуміння щастя як можливої побудови особистої перспективи вже з шкільної лави. Цьому сприяють такі предмети як театр, проєкти, шкільне радіо і телебачення, нові навчальні корпуси. Звичайно, за цей час школа пройшла довгий шлях. Найголовніше — щасливі діти та випускники».

Нині в школі вже навчаються діти перших учнів, а це найкраща оцінка праці колективу. Директор закладу наголосив: «У 8 класі вже навчаються діти наших перших випускників. Мені дуже приємно, що ми ніколи не відбирали дітей, ми працювали з усіма».

Минуло 30 років і яскрава ідея стала надбанням громади Херсонщини, адже школа гуманітарної праці — це потужний навчально-виховний комплекс Херсонської обласної ради, де навчаються талановиті діти з області, отримуючи нові перспективи для свого розвитку. Це і сучасний освітній центр, досвід якого вивчається на всеукраїнському рівні.

Артем Кияновський розповів: «Ми одні з перших займалися інклюзією. Сьогодні в цьому плані ми маємо доволі серйозний і хороший досвід — логопедичну і психологічну школи. Багатьом дітям ми допомогли увійти в життя гідно і ніхто ніколи не помітить, що колись були вагомі проблеми. Зібрана велика бібліотека, обладнані кабінети і виріс доволі серйозний педагогічний колектив з тих хлопчиків і дівчаток, які прийшли і виросли хорошими вчителями».

Мрія створити унікальний освітній заклад реалізувалась в Артема Кияновського, але він ставить нові плани перед собою і колективом, бо 30 років Школі гуманітарної праці — це фундамент, на основі якого будуть закладені і реалізовані нові проєкти.

Артем Олександрович зазначив: «Перспективи, які хотілося б побачити, це створення центру фізико-математичного навчання для дітей, в тому числі і з сільської місцевості, продовження роботи над естетикою освітнього процесу, над оформленням, розширенням бібліотечно-інформаційного центру, нова психологічна допомога, проєкт саморозвитку для старших дітей, тому що зараз дуже мало тих речей, які потрібні у суспільній практиці, робота над самоуправлінням — тобто ті речі, які дозволять нашим дітям вистояти у конкурентній боротьбі і перемогти. Бути милосердними, бути такими, щоб їхні батьки могли ними пишатися».

В закладі виховують щасливих та успішних особистостей і 30 років наполегливої праці були варті того. Артем Кияновський розповів: «Школа гуманітарної праці виглядає як дуже успішний проєкт. За лаштунками залишаються емоції. Мені дуже складно описати, скільки принижень мені довелося пережити для того, щоб Школа гуманітарної праці жила. Я завжди відчував підтримку педагогічного колективу і, найголовніше, батьків. Я вважаю найбільшою удачею те, що батьки, вчителі та діти зуміли в Школі гуманітарної праці створити такі стосунки, які базуються на повазі, почутті такту. Цей колектив можна любити по-справжньому».

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН