Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Які зміни відбуваються в системі харчування освітніх закладів Херсона (відео)  

Одне з найактуальніших питань для батьків — це якість харчування в освітніх закладах. Зміни відбуваються в системі харчування і в школах, і в дитсадках.

 Як змінюється система харчування дітей в освітніх закладах, коментує начальниця управління освіти Херсонської міської ради Наталія Журженко: «Якщо в шкільному харчуванні реформа відбувається відповідно до реформи Олени Зеленської, йдуть зміни за меню Євгена Клопотенка, то для садочків це просто зміни до норм харчування, які потягли за собою і зміни у щотижневому меню.

 Що спільного у шкільному харчуванні і дошкільному? По-перше, розробляється чотиритижневе меню на кожен тиждень. Раніше воно було двотижневим. Зараз ми розробляємо для дитячих садочків і для шкіл меню на кожен сезон окремо — зимове, весняне, літнє і осіннє. Спільне у всіх меню те, що зменшене споживання цукру, солі, заборонено консерви, ковбасні вироби, борошняні вироби із високим вмістом цукру або з білковими кремами, збільшилася кількість споживання м’яса, молочних продуктів, фруктів, овочів. Овочі мають бути у кожному прийомі їжі.

 Наприклад, якщо у садочках раніше був сніданок, обід і полуденок, то зараз замість полуденку вечеря — це повноцінний прийом їжі, який може складатися з трьох або чотирьох страв. Що стосується шкіл, то з міського бюджету харчуються за кошти громади харчуються учні 1-4 класів. Меню розроблене технологами харчуючих організацій, погоджене у Держспоживслужбі. Наразі ми вивчаємо реакцію дітей і батьків на ці нововведення, тому що багато таких страв, які діти раніше не вживали або смакові властивості для дітей незвичні.

 Хочу трохи заспокоїти, в першу чергу, батьків. Ці зміни до меню можна коригувати. Ми спостерігаємо за тим, як дітки їдять ті чи інші страви. Якщо ми бачимо, що страва зовсім не подобається дітям, ми будемо її замінювати, зберігаючи всі норми харчування, але на таку страву, яка діткам більше сподобається. Обов’язково посилено контроль за харчуванням з боку керівників закладів освіти, тому що на них покладається величезна відповідальність і за дотримання санітарно-гігієнічних норм».

Хто надаватиме послуги в системі харчування освітніх закладів, буде оголошено за результатами тендеру. Наталія Журженко прокоментувала: «Проводяться тендерні процедури з централізованою бухгалтерією управління освіти. Заклади, які перебувають на самостійному фінансовому балансі, роблять це самостійно. На сьогодні тривають ці тендерні процедури.

Поки що ми не визначили переможців. Не можемо сказати, які організації переможуть, але вимоги до організацій сформульовані чіткі: обов’язкова наявність усіх документів, які відповідають санітарному законодавству, погоджене у Держспоживслужбі меню, позитивні відгуки з попередніх місць роботи для харчуючих організацій, наявність складських приміщень на території міста, які можна було б оглянути. Тобто вимоги для харчуючих організацій, які заходять на ці тендерні процедури, достатньо високі».

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН