Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні з величезною швидкістю розповсюджується шкідник – американський білий метелик

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

В Україні з величезною швидкістю розповсюджується шкідник – американський білий метелик. Гусениці цієї небезпечної комахи повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Це призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення у підсумку чого знижується врожайність. На наступний рік в кращому випадку таке плодове дерево різко зменшить свій врожай, в гіршому випадку може навіть засохнути. Американський білий метелик – це поліфаг, який пошкоджує близько 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Основними живителями є шовковиця, яблуня, вишня, груша, слива, черешня, айва, виноград, клен ясенелистий, клен гостролистий, бузина, грецький горіх, хміль, в’яз тощо.

Звертаємо вашу увагу, що в області на території лісопарків, в лісосмугах вздовж доріг, в занедбаних садах, на присадибний ділянках виявлено осередки розвитку гусені американського білого метелика ІІ покоління.

Основна ознака пошкоджень – наявність на деревах павутинних гнізд з грубо об’їденим листям. Пошкодження дерева гусеницями приводе до облисіння, а високе пошкодження – до загибелі.

Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році. Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні. У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.

Фітосанітарні заходи
Вкрай важливим для боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

Необхідно виявляти метелика на ранніх стадіях розвитку з повторним обстеженням кожні 7 днів. Виявлені гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалювати на місці. На території вогнища все насадження обробляють 2 рази з інтервалом в 10 днів. Для цього використовують препарати згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні».

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної влади та особами.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН