Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

ДБР проводить широкомасштабну операцію з викорінення корупційних та контрабандних схем на кордонах (ІНФОГРАФІКА)

Державне бюро розслідувань спільно з прикордонною та митною службами України систематично проводить організаційні та слідчі дії з протидії незаконному переміщенню товарів через кордон. Саме контрабанда призводить до втрат державного бюджету в особливо великих розмірах. 

На виконання рішень РНБО щодо боротьби з контрабандою робота проводитися системно і триватиме доти, поки всі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності не почнуть працювати чесно.

ДБР викорінюватиме тіньові схеми не зважаючи на масовану медійну атаку з боку окремих ЗМІ та блогерів на Бюро та його Територіальні управління.

Ми і на далі в межах повноважень перевірятимемо всі експортні та імпортні операції щодо товарів широкого вжитку та нафтопродуктів. Для цього будуть залучатись не лише ресурси ДБР, а й всі наявні ресурси прикордонної та митної служб.

У 2021 році ДБР здійснювало розслідування у 636 кримінальних провадженнях у сфері порушень митного контролю.

Тільки у 2021 році ДБР розпочало 308 кримінальних проваджень щодо таких злочинів, повідомлено 124 підозри. До суду направлено 106 кримінальних проваджень відносно 124 осіб, за якими сума встановлених збитків складає 175,6 млн гривень.

Злочини, пов’язані із незаконним переміщенням товарів через митний кордон, зазвичай стають можливими за участі посадовців державних органів.

Серед обвинувачених: 71 особа – працівники Державної митної служби, а 23 особи – працівники Державної прикордонної служби. Крім того, до суду направлено обвинувальний акт стосовно 1 працівника прокуратури.

РЕЗОНАНСНІ ПУБЛІКАЦІЇ:

  • ДБР вилучило 3 тони елітних товарів на митному пості «Бориспіль» та запобігло завданню державі мільйонних збитків 

12 липня 2021 року під час обшуків на території митного посту «Бориспіль» Київської митниці, слідчі вилучили приблизно 3 тонни високоліквідних товарів, які планувалось завезти на територію України без сплати митних платежів та зборів.

  • ДБР під час спецоперації в Ізмаїлі виявило контрабандних цигарок на 27 мільйонів гривень 

За оперативною інформацією, ділки планували переправити баржею велику партію тютюнових виробів до Угорщини, запакувавши цигарки у мішку із «сіллю кухонною харчовою».

  • ДБР припинило схему контрабанди цигарок на Одещині на понад 15 мільйонів гривень 

У березні 2021 року на територію Чорноморського рибного порту Одеської області у контейнері з Об’єднаних Арабських Еміратів під виглядом паперових серветок було ввезено 544 короби із цигарками. За дорученням слідчих ДБР дана партія була вилучена у ході митного огляду. 

Діям митників та вантажоотримувачу буде надана правова оцінка.

  • ДБР підозрює інспектора Запорізької митниці у службовій недбалості, що спричинила збитки державі на суму 42 млн гривень 

У 2019 році посадовець із запізненням направив адмінпротокол щодо порушення підприємством правил переміщення товарів через митний кордон України. Тому справа була закрита через закінчення строку давності. Через це підприємець уникнув адміністративної відповідальності, а держбюджету завдано майже 42 млн гривень збитків.

  • На Київській митниці ДБР ліквідувало канал контрабанди товарів на десятки мільйонів гривень 

Вилучили понад 30 тонн товару. Попередньо встановлено, що один із поштових перевізників протягом тривалого часу завозив великими партіями з-за кордону товари широкого вжитку, брендовий одяг, електротовари та підакцизні товари під виглядом простих поштових перевезень.

Так поштовий перевізник уникав сплати податків, а збитки державі щомісячно обраховувалися десятками мільйонів гривень.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН