Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ відбулося засідання вченої ради

У Херсонському державному університеті відбулося засідання вченої ради. Захід пройшов під головуванням Володимира Олексенка за участі ректора Олександра Співаковського, першого проректора Сергія Омельчука, проректорів, деканів факультетів, керівників структурних підрозділів та інших членів колегіального органу, – повідомляє пресцентр ХДУ.

У вступному слові ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив:

“Зараз понад 99% всіх процесів в університеті – від академічного, управління людськими, матеріальними ресурсами, науковою роботою до міжнародних зав’язків – відбуваються у цифровій площині. Ми робимо все, щоб стати відкритим цифровим університетом, який надає якісну вищу освіту. Нам мають довіряти Міністерство освіти і науки України як наш засновник, суспільство і бізнес, для яких ми готуємо фахівців. І ця довіра, зокрема, забезпечується прозорістю тих процесів, які відбуваються і фіксуються в цифрових журналах, зборі метаданих здобувачів, відображаються в опитуваннях, доступі до якісного контенту через безпечне корпоративне середовище. Завдяки підтримці партнерів ми вдосконалюємо наші сервіси, розвиваємо міжнародну діяльність, зміцнюємо інституційну спроможність, репутацію, що відображається у  рейтингах. Це спільна робота команди”

Перед розглядом питань порядку денного члени вченої ради заслухали інформацію першого проректора Сергія Омельчука щодо Статуту ХДУ та проректорки з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алли Цапів про засідання Наглядової ради ХДУ.

Так, Сергій Омельчук доповів, що була проведена величезна робота – від етапу первинної експертизи Статуту ХДУ у серпні 2023 року вченою радою. 25 серпня успішно завершилася процедура експертування і на Конференції трудового колективу було схвалено нову редакцію. 13 грудня 2023 року міністр освіти і науки України підписав наказ про затвердження Статуту Херсонського державного університету, який оприлюднений на сайті міністерства.

Сергій Омельчук наголосив, що процедура тривала три роки. У документі враховані всі зміни, які відбулися у нормативному і законодавчому полі, та сучасні контексти, у яких перебуває університет: концепція освітньої діяльності.

“Сподіваємося, що остання ремарка офіційного реєстрування в Управлінні юстиції івано-франківської облради буде успішно пройдена найближчим часом. І ми будемо далі рухатися разом з нашими відокремленими структурними підрозділами – Бериславським і Генічеським фаховими коледжами для того, щоб поліпшувати важливі процеси та впевнено рухалися вперед, як сучасний інноваційний відкритий університет. Дякую усім за величезну роботу яку ми провели всі разом”, – підсумував перший проректор.

Проректорка Алла Цапів зазначила, що відбулося перше засідання Наглядової ради ХДУ.

“Оновлений склад гармонійно збалансований, до нього входять представники різних сфер діяльності: освіти, науки, влади, бізнесу, медицини, мистецтва. Всі ті, для кого доля університету є дійсно важлива. Однією із головних наших задач – відійти від суто формального існування наглядової ради і долучити їх до життя університету, прийняття особливих рішень, оцінки нашої діяльності”.

Надалі перейшли до конкурсних питань:

  • Про обрання Кузьмича Валерія Івановича на посаду професора кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  • Про обрання Стратонова Василя Миколайовича на посаду професора кафедри національного, міжнародного права та правоохоронної діяльності.
  • Про атестацію Ільїної Наталії Володимирівни на присвоєння вченого звання доцента по кафедрі спеціальної освіти.
  • Про атестацію Полторацького Максима Юрійовича на присвоєння вченого звання доцента по кафедрі комп’ютерних наук та програмної інженерії.

Варто зазначити, всі кандидатури були розглянуті на засіданні конкурсної комісії. Заслухавши претендентів рішення про обрання їх на посади було прийнято.

Надалі перейшли до затвердження Концепції розвитку викладання, вивчення та використання англійської мови в Херсонському державному університеті на 2023-2027 рр. Проректорка Алла Цапів зазначила, що Концепція – є складовою частиною Стратегії розвитку та Стратегії інтернаціоналізації ХДУ й базується на методичних рекомендаціях, які були створені і затверджені МОН щодо впровадження викладання англійської мови.

“У кінці 2020 року в Херсонському державному університеті було створено Офіс іншомовної освіти, який став тим механізмом, який впроваджує викладання англійської мови для широкого загалу, який створює відповідні мовні продукти, які реалізуються для здобувачів, для викладачів університету”, – наголосила проректорка.

Заслухавши доповідь проректорки члени вченої ради затвердили Концепцію розвитку викладання, вивчення та використання англійської мови в ХДУ на 2023-2027 рр.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський доповів про результати участі в настановчій зустрічі за проєктом Academies4Ukraine – Strengthen Higher Education resilience in Ukraine and European Union (Academies4Ukraine – Зміцнення стійкості вищої освіти в Україні та Європейському Союзі) у межах програми Еразмус+ (2023-1-IT02- KA220-HED-000164059) з 21 по 25 листопада в м. Оффіда (Італія). Він зазначив, що даний проєкт об’єднує, крім ХДУ, ще два українські університети – Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Одеський національний технологічний університет) і два закордонні: University of Helsinki (Фінляндія) та RTU – Rīgas Tehniskā universitāte (Латвія).

Реалізація проєкту передбачає три етапи:

  • створення та поширення документального фільму «Історії академічної стійкості в Україні»;
  • обмін найкращим досвідом психологічної підтримки переміщених студентів українських університетів;
  • видання цифрового посібника «Як реалізувати університетську програму психологічної підтримки студентів.

Також серед питань Олександра Співаковського – про результати участі у зустрічі за проєктом Erasmus+ Students’ Personalised Learning Model, Based on the Virtual Learning Environment of Intellectual Tutoring «Learning with No Limits» (Персоналізована модель навчання студентів на основі віртуального навчального середовища інтелектуального репетиторства «Навчання без обмежень») (SMART-PL) з 12 по 16 грудня во Вроцлавському університеті науки та техніки (Республіка Польща).

До складу делегації ХДУ, крім Олександра Співаковського, увійшли – проректори Алла Цапів та Максим Вінник, деканеса педагогічного факультету Любов Петухова, керівниця відділу міжнародних ініціатив і проєктної діяльності Євгенія Ревенко.

Головна мета візиту – конкретні кроки в межах спільного проєкту Erasmus+ SMART PL, який розпочато цього року.

Олександр Співаковський наголосив, що візит був дуже продуктивний. У його межах були налагоджені прямі комунікації між учасниками проєкту SMART PL, окреслені перспективи академічної та наукової співпраці з Вроцлавською політехнікою, відбувалась координація по спільним проєктам з DataArt.

Заслухавши інформацію члени вченої ради затвердили результати.

Також присутні заслухали інформацію:

  • проректорки Алли Цапів – про результати участі у зустрічі проректорів з питань міжнародного співробітництва для українських університетів-партнерів з 21.11.2023 по 25.11.2023 року в університеті ім. Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща).
  • проректорки Дар’ї Мальчикової – про результати участі в Воркшопі «Panorama Ukraine: Working on Water» («Панорама України: Взаємодія з водою») з 27.11.2023 по 01.12.2023 року на базі Міжнародної архітектурної бієнале в Роттердамі (Королівство Нідерландів).

Крім того, Дар’я Мальчикова доповіла про зміни до Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту, додатків до дипломів європейського зразка і академічних довідок у ХДУ.

Блок питань першого проректора Сергія Омельчука включав наступні питання:

  • Про створення разової спеціалізованої ради зі спеціальності 035 Філологія.
  • Про підвищення кваліфікації керівного складу університету.
  • Про визнання результатів міжнародного стажування.
  • Про затвердження індивідуальних планів здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня 1 року підготовки.
  • Про внесення змін до складу редакційної колегії «Наукового вісника Херсонського державного університету. Серія: Географічні науки.
  • Про надання науковим виданням грифа затвердження вченої ради Херсонського державного університету.

Заслухавши інформацію першого проректора члени вченої ради проголосували за запропоновані проєкти рішень.

Керівниця навчально-методичного відділу Тетяна Корнішева проінформувала присутніх про надання рекомендаційного грифу вченої ради ХДУ навчальним та навчально-методичним виданням.

Про реалізацію програм міжнародної академічної мобільності здобувачів вищої освіти ХДУ (навчання здобувачів вищої освіти ХДУ протягом II семестру 2023/2024 н.р. в Поморському університеті у м. Слупськ (Республіка Польща)) тв Університеті ім. Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща))  доповіла проректорка Алла Цапів. Члени вченої ради одноголосно підтримали запропоновані кандидатури.

Керівниця відділу із забезпечення якості освіти Тетяна Черкашина представила результати повторного опитування здобувачів ОП Медицина другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітніми компонентами ІІ семестру 2022/2023 н.р. Заслухавши доповідь Тетяни Черкашиної присутні затвердили  результати опитування.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Науковець ХДУ поділився результатами досліджень: на місці Каховського водосховища відновлюється унікальна рослинність

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН