Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський виш затвердив Стратегію розвитку університету на наступні 5 років

Сьогодні, 20 квітня, на порядок денний Конференції трудового колективу було винесено питання – про затвердження Стратегії розвитку Херсонського державного університету на 2023-2027 роки. Доповідачем виступив перший проректор  Сергій Омельчук.

Виступаючи перед зібранням Сергій Омельчук наголосив, що ця стратегія логічно продовжує реалізовувати концептуальні ідеї розвитку університету, уперше закладені  в Стратегічному плані розвитку Херсонського державного університету на 2018-2023 роки. Голова робочої групи – радник ректора Юрій Бєляєв, до складу увійшли декани, проректори, ключові керівники відділів і служб. Концепція і візія були закладені ректором Олександром Співаковським. Більшість членів робочої групи брали участь не тільки на етапі розроблення цього проекту, але й у попередньому. Також максимально були залучені партнери, колеги, представники Програми імені Фулбрайта, експерти-консультанти Лариса Шаульська (КНУ імені Тараса Шевченка), Артем Бардась (НТУ «Дніпровська політехника»), Максим Фоломєєв (ХНУ імені Каразіна).

Перший проректор зазначив, що робота тривала протягом чотирьох місяців, проведено 9 засідань робочої групи, на 6 засіданнях ректорату університету розглядали питання перебігу розроблення стратегії, провели вперше досить системне глобальне громадське обговорення. Крім того, проект Стратегії було розміщено на офіційному сайті Херсонської державного університету.

«Ми провели системний аналіз діяльності університету, визначили місію, візію, основні цінності, стратегічні пріоритети, важливим блоком є ключові показники ефективності реалізації. У вступі ми намагалися зробити візитну картку нашого університету, перехід на те, що ми мали, і те, що ми зараз плануємо реалізувати. Якщо говорити про цінності, які ми закладаємо в цю стратегію, то частина із них це ті, які були в попередньому стратегічному плані. Ми чітко визначаємо – лідерство, національну свідомість, високу якість вищої освіти, інноваційність. Це те, що справді стає ґрунтом для реалізації і впровадження інших ціннісних орієнтирів», – розповів доповідач. Він додав: «Наша місія – це прагнути унікальності. Звичайно, ця унікальність насамперед в освітньому середовищі. Щодо візії. Відбулося анонімне опитування, долучилося понад 700 учасників освітнього процесу, які й визначили візію: ми знання перетворюємо в дію. По суті, ми ставимо за мету створити інноваційний університет із сучасними цифровими технологіями».

Також Сергій Омельчук визначив 7 основних пріоритетів до яких входять – освіта; інтернаціоналізація і розвиток міжнародного партнерства; розвиток наукових досліджень на засадах відкритої науки й комерціалізації наукових результатів; розвиток інноваційної університетської цифрової інфраструктури; всебічна підтримка та партнерська взаємодія університетської спільноти; відновлення й розвиток матеріально-технічної бази університету; запровадження ефективної фінансової моделі університету.

«Якщо говорити про ключові показники, вони, по суті, становлять понад 50 сторінок нашої стратегії, де ми чітко визначаємо показники досягнень і індикатори вимірювання. Ми багато чого зробили, але й багато маємо зробити і в освітньому процесі, і в розвитку міжнародного партнерства, і в плані підвищення володіння англійською і викладачів, і здобувачів освіти. Ми розуміємо, що після повернення маємо створювати так нашу інфраструктуру, щоб університет був безпечним місцем і для надання освітніх послуг, і для виконання інших бізнес-процесів. Ну і, звичайно, говорячи про фінансові моменти, це збільшення щороку на 10 % відсотків коштів на розвиток. Ми не можемо зупинятися, за попередні 5 років, ми зробили зовсім іншу інфраструктуру у плані поліпшення. Наш університет, став справді європейським», – підсумував Сергій Омельчук.

До обговорення долучилися експерти-консультанти.

Лариса Шаульська (КНУ імені Тараса Шевченка) зупинилася на основних фактах, які роблять цю стратегію нетиповою. Адже за її словами в Херсонському державному університеті закладено такі процеси, які є унікальними далеко за межами Херсонського регіону.

«Не так багато університетів в Україні використовують філософію бізнес-процесів у внутрішньому адмініструванні, які це закладають на рівні менеджменту, на рівні відповідальності, на рівні усвідомлення і рухаються саме в цьому напрямі. І це дуже складно, це виклик, це завдання, яке має бути вирішено», – зазначила пані Лариса. Також вона відмітила пошук власної унікальної моделі розподілу коштів, спрямування навантаження. Завершуючи свій вступ вона зазначила: «Сьогодні народжується те, чим ви вже пишаєтеся і будете пишатися. Тому, дорогі колеги, я вважаю, що сьогодні є всі підстави затвердити стратегію, яка представлена для обговорення, і, не витрачаючи час, переходити до реалізації. Адже цей шлях – шлях реалізації – є не менш складним, і не менше випробувань буде на цьому етапі, ніж на етапі створення. Тому бажаю наснаги, натхнення. Зичу нам всім позитивних новин, перемоги нашій Україні і прогресивного розвитку Херсонському державному університету».

Провідна експертка відділу забезпечення якості освіти ХДУ Олена Панич, яка мала також можливість працювати над попередньо стратегією, подякувати всім, хто взяв участь в опитуваннях. Адже за її словами, розробка стратегії повинна ґрунтуватися саме на дослідженнях.

«Мене дуже вразило те, що коли відповідали на запитання, було відчутно, що всі прониклися відчуттям того, що стратегія це дійсно важливо для всіх, що це не просто якісь формальні документи, які треба прийняти. Люди дійсно бачать в стратегічному плані стратегії перспективу для себе, певний орієнтир. Звісно, кожна стратегія має якісь свої недоліки, може мати якісь свої нюанси, але все одно ми повинні єднатися навколо спільних цілей. І це ключове завжди в будь якій стратегії», – відмітила пані Олена.

Артем Бардась (НТУ «Дніпровська політехника») подякував, в першу чергу ректору Олександру Співаковському, за те, що в такий складний час розпочато процес стратегічного планування. Тому що планувати щось на перспективу п’ять років, навіть три роки надзвичайно складно в умовах, які постійно змінюються.

«Я щиро бажаю вам успіхів в тому, аби цілі були досягнуті. Я дякую за мужність, відданість університету, освіті та науковій меті, яку ви ставити перед собою. І я, безперечно, підтримую проект стратегії. Пишаюсь, що ваш університет успішно її реалізує. Дякую Вам і бажаю успіхів і, звичайно, перемог і якнайшвидшого повернення», – зазначив Артем Бардась.

Викладачка педагогічного факультету Ольга Горбонос зазначила, що вона була присутня на декількох засідання. «Хочу сказати, що мені надзвичайно приємно, що зауваження і пропозиції, які були висловлені, внесені в стратегію. Це яскравий зразок дійсно демократичного підходу до створення стратегії. Повністю підтримую ухвалення Стратегії і вважаю, що вона може стати надзвичайно вагомою», – підсумувала Ольга Горбонос.

Голова конференції трудового колективу Юрій Бєляєв подякував експертам й колегам за відгуки та зачитав проєкт рішення. Присутні одноголосно затвердили Стратегію розвитку Херсонського державного університету на 2023-2027 роки.

Ректор Олександр Співаковський наголосив: «Ми дали життя Стратегії розвитку Херсонського державного університету на 2023-2027 роки, одноголосно затвердивши цей дороговказ, над яким протягом чотирьох місяців працював весь колектив на чолі з головою робочої групи Юрієм Бєляєвим та за адмініструванням першого проректора Сергія Омельчука. Це історичне рішення – ознака того, що університет був, є та буде, бо маємо чіткі стратегічні пріоритети та ключові показники вимірювання їх виконання».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН