Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Викладачка ХДУ під час повномасштабної війни запустила цикл відеолекцій про історію Херсона

У вересні 2022 року кандидатка історичних наук, доцентка, завідувачка кафедри історії, археології та методики викладання Херсонського державного університету Наталя Кузовова запустила цикл лекцій з історії Херсона. Вона розповідає про місто, його мешканців, відомих і не дуже, події, що відбувалися там: відомі й ті, що залишились за кулісами історії, – повідомляє пресцентр ХДУ.

Відеолекції викладачка ХДУ викладає на своїй сторінці у фейсбук. За майже 4 місяці Наталя Кузовова опублікувала вже 17 випусків.

Крайню, сімнадцяту лекцію, присвячено останньому збройному угрупуванню на Півдні України, що охоплювало Херсонську та Мелітопольську округи та складалось з представників різних політичних поглядів, об’єднаних ідеєю повалення радянської влади – «Відродження Таврії». Воно було розгромлене у 1930 р.

“Є такі незакінчені справи, що не дають спокою. Особливо, якщо це справи про реабілітацію жертв репресій комуністичного режиму. У нашому архівному відділі управління СБУ у Херсонській області до повномасштабного вторгнення російської армії 24.02.2022 зберігалась одна з них – «Відродження Таврії», тепер доля її оригіналу невідома. Але цифрова копія збереглась. І сподіваюсь наша регіональна комісія з реабілітації незабаром її розгляне”, – зазначила Наталя Кузовова.

За словами історикині, у 1928-29 роках на території сучасної Херсонської та Запорізької областей діяла повстанська група “Відродження Таврії”, основною метою якої було відновлення самостійної України та повалення радянського режиму.

“У 1930 році органами ОДПУ за цією справою було заарештовано 205 осіб та страчено у Херсоні 55 повстанців. Звичайно, реабілітувати цих людей потрібно було давно. Ще в 1994 році до СБУ звертався син і племінник засуджених та розстріляних, але йому було відмовлено, мовляв, це звичайні бандити. Але вони не були засуджені за бандитизм, вони були засуджені за спротив радянській владі”, – розповіла викладачка.

Також історикиня наголошує на актуальності висвітлення й порушення сьогодні цього питання, адже, за її словами, ніколи не пізно для відновлення справедливості:

“Ви спитаєте, хіба це актуально, коли війна, гинуть люди, ворог руйнує наше місто? Але кривда ранить серце не згірш від кулі, а для справедливості немає строку давності”.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

ХДУ створить документальний фільм «Історії академічної стійкості в Україні» за підтримки міжнародних партнерів

Робота викладачки ХДУ представлена на художній виставці в Польщі

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН