Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Енергоефективні рішення для громад надають експерти U-LEAD

Які практичні рішення з енергоефективності громади можуть приймати вже зараз, дізналися учасники чергової інформаційної сесії навчального курсу “Енергобезпека громад”.

Відкриваючи захід, керівниця регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Одеській області Юлія Молодожен зазначила: “Мета цього заходу ознайомити учасників з організаційними заходами та технічними рішеннями для підвищення енергоефективності в будівлях”.

Учасники інформаційної сесії отримали поради щодо визначення найбільш енерговитратних систем в будівлях та приміщеннях, а також дізналися які енергоефективні заходи можна впроваджувати в залежності від наявних ресурсів.

Експерт U-LEAD з питань енергоефективності Андрій Барулін розповів, що підвищення енергоефективності дає максимальнийй ефект саме в системах з найбільшим споживанням. Зазвичай опалення є саме такою системою, а значить важливо зосередитися на витратах цієї системи: перевірити втрати тепла через дах, стіни, підлогу, стелі, мережі трубопроводу тощо. Наприклад, в результаті проведених комплексних заходів з термомодернізації будівлі Первомайської ЗОШ №2 споживання енергії зменшилося на 50%.

«Діяльність з енергозбереження варто розпочати з впровадження організаційних заходів щодо підвищення енергоефективності в бюджетних установах. Для цього слід проаналізувати час та спосіб використання будівель, приміщень, технічні та інші особливі умови використання», – зазначив Барулін.

Серед організаційних заходів, які добре себе зарекомендували, можуть бути: зниження температури у будівлі, якщо її не використовують, спільне використання приміщень для різних активностей тощо.

Також громади вже зараз можуть працювати над підвищенням енергоефективності, виконуючи рекомендації, які не потребують значних вкладень, але мають значний ефект і невеликий строк окупності. Наприклад, проводити утеплення трубопроводів системи опалення, організовувати правильне провітрювання тощо.

Реалізація заходів з комплексного утеплення будівлі приносить значний ефект і впровадження цих заходів може зменшити існуюче споживання енергії в рази, проте ці заходи потребують значних капіталовкладень.

«З огляду на це громадам необхідно обирати будівлі з дійсно високим споживанням енергії, щоб отримати максимальний ефект та виконувати підготовчі роботи, такі як проведення енергетичного обстеження та розробка проектно-кошторисної документації заздалегідь», – підкреслив Барулін.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН