Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вакцинують дітей від поліомієліту

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на пресслужбу КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша». У повідомленні йдеться про наступне:

«Триває вакцинація дітей від поліомієліту. Шановні батьки! Не зволікайте!

У дитячій поліклініці № 1 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» вакцинують дітей від поліомієліту. Спершу тих, хто з якихось причин не має жодного щеплення і тих, у кого тільки одне. Річ у тім, що важливо щепитися 6 разів, аби не переривати ланцюг передачі вірусу.

У 70 відсотках випадків поліомієліт перебігає безсимптомно, це найбільш небезпечний контингент хворих,  хвора людина сама того не підозрюючи виділяє вірус у навколишнє середовище і є джерелом інфекції для невакцинованих людей; у 25 – перебігають по типу грипу та ГРВ. Грипоподібні прояви – підвищення температури, головний біль, ломота в тілі, біль у м’язах, нудота, блювання, діарея, біль у животі. Найбільш небезпечним є поліомієліт з ураження нервової системи – характеризується ураженням м’язів і розвитком паралічу (вражаються м’язи рук, ніг (по типу гострого в’ялого параліча), грудної клітки, обличчя, живота). Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті через параліч дихальних м’язів. Взагалі після перенесеного захворювання функція уражених м’язів після одужання не відновлюється.

У 1 з 200 хворих може розвиватися деформація хребта і кінцівок, що призводить до інвалідності. Інші небезпечні ускладнення  – пневмонія, міокардит, ураження шлунково-кишкового тракту з кровотечами, виразками також становлять загрозу для життя людей.

Підступність поліовірусу в тому, що він не викличе відразу масової хвороби, як грип чи кір. Він підступний тим, що ніхто не знає, хто заразний, а хто ні. Він поширюється тихо-тихо, і потім тільки у деяких людей проявиться паралітична форма. Але трагедія в тому, що тоді вже нічого не можна зробити, взагалі нічого. Лише якомусь маленькому відсотку пощастить – і вони відновляться, повністю або частково.

На сьогодні не існує специфічного лікування поліомієліту.

ВАКЦИНАЦІЯ – ЄДИНИЙ СПОСІБ ЗАПОБІГТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ та РОЗВИТКУ УСКЛАДНЕНЬ, ЯКІ ВИКЛИКАЄ ДАНА ХВОРОБА.

Вакцинація проти поліомієліту входить до календаря профілактичних щеплень в Україні, згідно плану в 2 та 4 місяці – інактивована поліомієлітна вакцина вводиться парентерально внутрішньом’язово, в 6 місяців, 18 місяців, 6 років та 14 років – оральна поліомієлітна вакцина.

Вакцинація в Україні є безоплатною. Для того, щоб вакцинуватися, необхідно звернутися до лікаря, з яким заключена декларація та безоплатно пройти вакцинацію».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН