Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонці поважного віку отримують бустерну вакцинацію

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«Коли весь світ зіткнувся із загальною для усіх проблемою – епідемією коронавірусу, херсонка Зоя Гаврилівна слідкувала за інформацією та очікувала на вакцину:

«Як тільки вакцина потрапила до України я телефонувала на гарячу лінію Національної служби здоров’я, розповіла про свій вік, супутні захворювання й про своє бажання вакцинуватися. Там відповіли, що запишуть мої дані й коли вакцина буде в Херсоні – повідомлять. Це було півтора року тому, на той час мені було 75», – розповідає Зоя Гаврилівна.

Як каже жінка, на той час усі, хто хотів вакцинуватися, чекали на хорошу вакцину. Вона обрала доступний CoronaVac, через 28 днів отримала друге щеплення, а в січні 2022 року – бустер:

«Хвороба страшна і може залишити по собі наслідки. Я подумала, якщо й захворію – вакцинація вбереже мене від найгіршого сценарію, тож вирішила отримати й бустерне щеплення. Цього разу був Pfizer», – каже пані Зоя.

Поствакцинальних наслідків – як то запаморочення, підвищення температури, лихоманка, жінка за собою не помічала. Хоча такі наслідки швидкоплинні – якщо й бувають, то швидко минають.

Бустерну вакцинацію проти COVID-19 усіх вікових груп МОЗ запровадив у січні 2022 року: з 4 січня для людей віком від 60 років, з 6 січня – віком від 18 років.

Бустерна вакцинація проводиться через 6 місяців після другої дози вакцини і має на меті стимуляцію імунітету для вироблення додаткових антитіл. І в цьому полягає її відмінність від третьої дози, яка проводиться через 28 днів після другої людям, що мають проблеми зі здоров’ям і потребують 3 дози вакцини для імунної відповіді.

Для бустерної дози перевагу надають мРНК-вакцинам – Moderna та Comirnaty/Pfizer.

МОЗ пропонує такі схеми щеплення:

  • за умови, що першими двома дозами були Moderna або Pfizer, то бустер також Moderna або Pfizer;
  • якщо перші дві дози AstraZeneca (Covishield, SKBio), то бустером буде Moderna або Pfizer;
  • якщо перші дві дози CoronaVac, то бустер – Pfizer;
  • коли перші дві дози були за змішаною схемою, то бустер – Moderna або Pfizer».
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН