Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На зборах трудового колективу спортивного коледжу у Херсоні не підтримали приєднання до вишу (відео)

У Херсонському фаховому спортивному коледжі відбулись загальні збори трудового колективу. На порядку денному було одне питання щодо реорганізації закладу, адже депутат Херсонської обласної ради від ОПЗЖ Єгор Устинов ініціював приєднання Херсонського фахового спортивного коледжу до Херсонського державного університету. А депутати постійної комісії з питань розвитку людського капіталу погодили і рекомендували Херсонській обласній державній адміністрації й Херсонській обласній раді розпочати відповідну процедуру — створити відокремлений структурний підрозділ — Херсонський фаховий спортивний коледж Херсонського державного університету з передачею в управління частини цілісного майнового комплексу закладу. До обговорення запропонованого рішення профільної депутатської комісії Херсонської обласної ради долучились представники коледжу.

Заступниця директора з навчальної роботи Херсонського фахового спортивного коледжу Наталія Черняк зазначила: «На мій погляд, ці висновки та рекомендації не спрямовані на покращення, а спрямовані на розвал і знищення нашого навчального закладу. Ініціатива повинна виходити від колективу. Мало того, що ніхто нас не запитав, не запитали навіть нашого директора, який був обраний понад 90% колективу, ніхто не запросив його на нараду. Я вважаю, що це неповага до колективу, який плідно працює вже більше 30 років».

Викладачі говорять про серйозну та ефективну базу підготовки спортсменів. Наталія Черняк розповіла: «Як спортсмени вони формуються, тренуються і стають спортсменами високого рівня завдяки нашому навчальному закладу. Ми маємо ефективну модель підготовки спортсменів високого рівня. Прошу вказати, про яку ефективну спортивну підготовку може йти мова, якщо в навчальному плані факультету фізичного виховання і спорту ХДУ на сьогодні відсутня навчальна дисципліна «Підвищення спортивної майстерності». Це саме той предмет, який формує спортсмена високого рівня. На цю дисципліну ми відводимо 70 кредитів, тобто 2100 годин за два роки. Це дуже високий рівень підготовки спортсмена в нашому навчальному закладі».

Декілька поколінь херсонців долучились до створення такого потужного спортивного закладу. Заслужений працівник культури і спорту України, заслужений тренер України, Почесний громадянин Херсона, старший тренер відділення тенісу настільного Євгеній Вечірок зазначив: «Наша спортивна зала настільного тенісу розміщена в будівлі Херсонського державного університету на третьому поверсі колишнього факультету природничих наук. В цій залі за цей час підготовлено чотири майстри спорту міжнародного класу, 76 майстрів спорту СРСР і України, 7 чемпіонів Європи, 5 чемпіонів СРСР і понад 500 призерів всесоюзних і міжнародних змагань різного масштабу — від юнацьких до чемпіонатів світу. Ми пишаємося тим, що наше маленьке відділення поряд з великими відділеннями, які у нас є, кожен дав свого представника на різних Олімпійських іграх різних років. Я думаю, що не кожен подібний коледж (яких всього в Україні 17) надавав країні видатних спортсменів».

Заслужений працівник культури і спорту України, заслужений тренер України, Почесний громадянин Херсона Віктор Лушніков багато років працює в коледжі, виховав чимало відомих спортсменів. Він висловив свою точку зору: «На цій території робота йде з дня закладення фундаменту. Ми ніколи не думали, що на цей заклад здійснюватиметься атака. Це заклад, який врятував спорт у 90-ті роки, в ньому підготовлені понад 90% спортсменів збірних олімпійських видів спорту, які виступали від Херсонщини на міжнародних змаганнях. Майже всі вони — наші випускники. До створення коледжу багато з них тренувалися на цій базі в дитячій спортивній школі №3. Нас хочуть приєднати до Херсонського державного університету з метою покращення спортивних результатів. А як саме їх хочуть покращити? Якщо в нашому колективі 29 заслужених тренерів України, є майстри спорту міжнародного класу».

Заслужений працівник культури та спорту України, заслужений тренер України, Почесний громадянин Херсона Михайло Милославський є багато років тренером гандбольної жіночої команди «Дніпрянка», у складі якої грають вихованці Херсонського фахового спортивного коледжу. Він зазначив: «Всі до єдиної пройшли підготовку, починаючи від юнацьких розрядів з 8 класу у нашому Херсонському фаховому спортивному коледжі. Саме тут вибудована підготовка спортсменів від першого юнацького розряду до майстрів спорту і вище».

Випускники коледжу за спрощеною процедурою навчаються на факультеті фізичного виховання і спорту у Херсонському державному університеті. Це традиція, яка склалась давно. Михайло Милославський зазначив: «У чому різниця? В тому, що ми тут дійсно готуємо спортсменів, в тому, що задача кожного відділення — підготовка резерву в збірні команди України, участь спортсменів у змаганнях міжнародного рівня, чемпіонатах Європи, світу та Олімпійських іграх. А задача факультету фізичного виховання і спорту ХДУ — підготовка, в першу чергу, вчителів фізкультури. Так, бронзова призерка Олімпійських ігор Анастасія Бородіна є випускницею факультету, але в цей момент вона вже грала у запорізькому «Моторі». Три роки тому ми святкували тридцятиріччя нашого навчального закладу в драмтеатрі. Я попросив, щоб на цей захід з Запоріжжя приїхала бронзова призерка Олімпійських ігор, випускниця нашого коледжу, моя вихованка Ірина Гончарова. Вона вийшла на сцену і сказала: «Дякую нашому коледжу, дякую моїм тренерам, дякую моїм викладачам за те, що я стала тут людиною».

Херсонський фаховий спортивний коледж — це потужна матеріально-технічна база. Споруди закладу розташовані в центрі Херсона, в яких навчаються, тренуються і живуть спортсмени. До складу закладу у 2020 році увійшов і спортивний ліцей, де навчається талановита молодь із сільської місцевості. До коледжу входить і філія, яка розташована в Скадовську. На її базі вихованці коледжу можуть і відпочивати, і тренуватись. На 2022 рік коледж увійшов до програми Президента України «Велике будівництво». Рішення приєднати до херсонського вишу викладацько-тренерський склад сприймає не розуміючи, бо Херсонський фаховий спортивний коледж — це унікальний заклад на півдні України з підготовки спортсменів, який приносить перемоги і Україні, і регіону.

Кандидатка наук з фізичного виховання та спорту, доцентка, викладачка Херсонського фахового спортивного коледжу Ірина Маляренко розповіла: «На факультеті фізичного виховання і спорту я працювала з першого дня його заснування. З 1996 року я поєднувала викладання в училищі (на той час) і на факультеті фізичного виховання і спорту. В цей час я захистила свою дисертацію саме на вихованцях училища — майстрах спорту міжнародного класу. На даний момент я працюю викладачем коледжу і є експертом стандартів вищої освіти з підготовки фахового молодшого бакалавра. Ці стандарти зараз знаходяться в двох міністерствах — освіти і спорту. Спілкуючись з колегами зі Львова, Харкова, Дніпра стосовно цього питання і питання організації навчального і тренувального процесу, ми дійшли висновку, що такі заклади освіти, як фахові передвищі спортивні повинні бути автономними. Це єдина думка фахівців України. Я підтримую її».

На заході були присутні і депутати Херсонської обласної ради. Свою позицію висловив Дмитро Бутрій: «Я не бачу ніякого сенсу в такій ініціативі. Є Конституція України, згідно з якою народ має право вирішувати. Сьогодні депутати обласної ради є делегатами від народу. Обов’язок кожного депутата — прийти до людей, послухати їхню думку і з трибуни обласної ради висловити її. Я дуже дякую вашому колективу за вашу єдність і за вашу позицію. Обіцяю вам свою підтримку».

Присутні депутати Херсонської обласної ради теж висловили свою позицію. Віктор Деркач зазначив: «Це зрозуміло, що трудовий колектив не підтримує таку ідею. Це об’єднання ні для кого не є зрозумілим і для депутатів обласної ради в тому числі. Рішення доволі швидко з’явилося в комісії, з депутатами його ніхто не обговорював. У цих двох закладів різні цілі. Я хочу поспілкуватися з ініціаторами цієї ідеї, почути їхню думку. Треба, щоб була створена робоча група».

Керуючий справами виконавчого апарату Херсонської обласної ради, депутат Херсонської обласної ради Павло Александров додав: «Це думка трудового колективу. Вона повинна бути врахована. Вже було озвучено, що Херсонська обласна рада — це колегіальний орган, тому думка депутатів однієї комісії залишається лише їхньою думкою. В обласній раді є ще 9 постійних комісій. Кінцеве рішення приймається саме депутатським корпусом на пленарному засіданні обласної ради. Тобто 64 депутати приймають кінцеве рішення. Сьогодні ми не можемо говорити, що питання вирішене. Відповідно до делегованих повноважень, у нас є профільний департамент і управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації, управління молоді та спорту, які теж повинні надати свою фахову думку стосовно того, доцільно чи ні».

Висловив свою точку зору і керівник Херсонського фахового спортивного коледжу Валентин Сух: «У нас дуже дружній, креативний і професійний колектив. Тому я категорично проти приєднання. По-перше, відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту» повинна бути гласність. На цю комісію мали б запросити керівника закладу, представників закладу, щоб запитати їхню думку. Такого не було. Мені відправили електронного листа. Тому я трохи здивований. Перш ніж приймати такі доленосні рішення, ми мали б обговорити це. По-друге, мета ХДУ — підготовка вчителів фізичної культури. Це одна складова — навчання. Як сказав Олександр Володимирович Співаковський, було виїзне засідання, на якому оголосили, що навчання коштує 33 тис. грн. Це навчання, за яке платить або фізична особа, або державний бюджет. Мета нашого закладу — підготовка спортсменів до національних збірних команд України з обраних видів спорту. А підготовка включає навчання, проживання, тренування, харчування. Це чотири складові і це, відповідно, в чотири рази більші кошти. Також я хотів би зупинитися на покращенні. В покращенні, перш за все, треба проаналізувати кадровий потенціал. Це, безумовно, тренувальна база. Одна зі складових — це історія — історія Херсонського фахового спортивного коледжу, який раніше був вищим училищем спортивної культури та історія факультету фізичного виховання і спорту. Це треба порівнювати. На мою думку, це є антидержавна політика. З цим приєднанням та оптимізацією ми втратимо спорт, іміджеву складову Херсонщини та державність. Тому я категорично проти. Це моя особиста думка».

Рекомендації та висновки профільної комісії Херсонської обласної ради були поставлені на голосування. Колектив коледжу не підтримав рішення Херсонської обласної ради щодо приєднання закладу до херсонського вишу, поставивши свої підписи під відповідним зверненням.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН