Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські журналісти занепокоєні законопроєктом «Про медіа», який загрожує свободі слова в країні

Відповідне звернення з’явилось на фейсбук сторінці Херсонської обласної організації НСЖУ:

– Голові Верховної Ради України Дмитрові Разумкову

Голові Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву
Голові Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова
Несторові Шуфричу
ЗВЕРНЕННЯ
Херсонської обласної організації НСЖУ,

керівників та працівників мас-медіа області

Журналістська спільнота Херсонщини занепокоєна та обурена небезпечною для демократії та свободи слова тенденцією, яка простежується у законопроєкті «Про медіа», розгляд якого розпочато Верховною Радою України.

Запропоноване скасування низки нині діючих законів призведе до звуження прав журналістів, а посилення регулювання медіа стане наступом влади на свободу слова у країні. Законопроєкт зберігає ідею встановлення мега-контролю над усіма медіа, а функцію регулятора буде покладено на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, в якій немає жодного представника безпосередньо від медіа чи журналістів. Тому вона більш зорієнтована на санкції проти ЗМІ, ніж на захист їх інтересів і розвиток ринку. Нацрада часто була тим «батогом», який влада використовувала для тиску на телебачення і радіомовлення. А тепер цей «батіг» законопроєкт пропонує поширити на друковані та онлайн-ЗМІ. Тисячі українських газет, інформагенцій та сайтів будуть регулюватися через Нацраду з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема, передбачається можливість накладати величезні штрафи, скасовувати реєстрацію медіа на підставі дуже широко сформульованих причин. Такий крок вважаємо абсолютно невиправданим.

Особливо неприпустимою новацією є впровадження регулювання діяльності інтернет-видань. Головним арбітром роботи інтернет-медіа має бути читач. А для реагування на можливі порушення законодавства у держави є широкий арсенал юридичних механізмів – правоохоронних органів та судової системи.

Звертаємо увагу на хибність самої ідеї встановити контроль над усім інформаційним простором шляхом прийняття Закону України «Про медіа». Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики доопрацював проєкт, однак він копіює значну кількість норм попередньої версії, які викликали справедливу критику спільноти. Не була врахована жодна пропозиція, подана Національною спілкою журналістів України. Ми підтримуємо вимогу НСЖУ направити законопроєкт про медіа до Венеціанської комісії для аналізу на його відповідність європейським стандартам та зобов’язанням України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи.

Звертаємо також увагу на те, що проєкт Закону «Про медіа» не містить жодних положень щодо захисту журналістів під час здійснення професійної діяльності, а його ухвалення призведе до знищення регіональних медіа.

Дійсно, чинне українське законодавство про ЗМІ потребує оновлення, бо медійний простір за останні роки зазнав вагомих змін. Значне місце у ньому посіли інтернет-ЗМІ, онлайн-медіа, соціальні мережі. Державні та комунальні друковані видання стали дійсно незалежними. Але нове медійне законодавство не повинно створювати ризики для свободи слова в Україні та повертати ЗМІ знов у залежність.
Звернення підписали:
Валерій ДОЛИНА – голова Херсонської обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України, Анатолій ЖУПИНА – головний редактор газети «Новий день» (Херсон), заслужений журналіст України, Михайло НОВИЦЬКИЙ – засновник газети «Гривна» (Херсон), редактори районних газет «Сільські новини» (Горностаївка) Любов РУДЯ, «Маяк» (Берислав) Дмитро ТЕРТИЧНИЙ, «Вісник Олешшя» (Олешки) Анатолій ПОЛУФАКІН, «Тронка» (Гола Пристань) Олександр ГРИГОРКІН, «Приазовська правда» (Генічеськ) Світлана РУДНІКОВА, «Червоний промінь» (Нижні Сірогози) Віта КОПЕНКО, «Вісті» (Нововоронцовка) Ірина КОШАРСЬКА, заступник редактора газети «Вісник Приазов’я плюс» (Генічеськ) Андрій БЕЙНИК, шеф-редактор онлайн газети «Вгору» Алла ТЮТЮННИК, засновник телестудії/інформресурсу «Український південь» Лідія ГРИГОР’ЄВА, головний редактор онлайн видання «Кавун.City» Євгенія ВІРЛИЧ.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН