Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новокаховський гуманітарний інститут відзначив 20-річчя

17 травня 1999 року у Новій Каховці був відкритий один з підрозділів Університету «Україна». Талановита молодь з провінції отримала можливість здобути якісну освіту, не виїжджаючи до великих міст. Ідея створення такої виші належить тодішньому міністру освіти і науки України Петру Таланчуку. Після проведення моніторингу з’ясувалось, що великий відсоток абітурієнтів з районних центрів, селищ і сіл бажає отримати вищу освіту, але не може її здобути через високу плату за навчання і ціни у великих містах. Найскладніше було саме у перший рік створення, пригадує незмінний ректор Новокаховського гуманітарного інституту Георгій Севрюков, бо потрібно було організувати якісний навчальний процес, створити матеріальну базу, знайти досвідчених викладачів.

«У перший рік навчання ми прийняли 43 абітурієнта. У них викладали 2 академіки, 7 докторів та 12 кандидатів наук. 2002 року до нас уже був конкурс – 5 осіб на одне місце! Найбільшим досягненням я вважаю, що наші випускники стали ЛЮДЬМИ. Більше тисячі дітей ми навчили безкоштовно, хоча в нас і немає бюджетних місць. Але моя позиція така: якщо дитина добре вчиться, але родина малозабезпечена, то вона навчається безоплатно», – розповів Георгій Іванович. У Новокаховській виші створені умови для здобуття вищої освіти абітурієнтами з особливими потребами. «Новокаховський інститут – єдиний навчальний заклад на Херсонщині, в якому створене безбар’єрне інклюзивне середовище. За 20 років зі стін вийшли 200 студентів з інвалідністю. З 32 підрозділів Університету «Україна» Новокаховський гуманітарний інститут входить у трійку лідерів за показниками роботи і якості навчання», – сказала фінансовий директор Київського Університету «Україна» Валентина Журавльова.

За два десятиріччя гуманітарний інститут дав освіту більш, ніж 12 тисячам випускників, які працюють у різних сферах економіки та управління.

«Життя не стоїть на місці. Сьогоднішня молодь хоче не лише застосовувати теоретичні знання на практиці, але й вміти їх систематизувати, вирішувати критичні завдання в певні моменти. Студенти це відчувають, і ми намагаємось відповідати їхнім запитам, впроваджуємо інноваційні підходи в навчанні», – сказала проректор Новокаховського гуманітарного інституту Олена Баєвська-Кіпрушева.

Багато випускників гуманітарного інституту працюють у виконавчій владі Новокаховської міської ради.

«Важко уявити Нову Каховку без гуманітарного інституту. Виша робить привабливою місто для жителів інших територій. Велика кількість проектів, корисних справ, імідж Нової Каховки пов’язані з цим вищим навчальним закладом. У виконавчій владі міста, поруч зі мною, працюють ваші випускники. Я хочу вручити вам подяку від всієї нашої громади і годинник, який я завів ще на наступні щасливі роки вашої діяльності», – привітав колектив Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

Міський голова Нової Каховки також повідомив, що студенти гуманітарного інституту зможуть проходити практику у всіх структурних підрозділах міської ради.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН