Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеська школярка, яку побили однокласники, зараз знаходиться в реанімації

Одеський міський департамент освіти з’ясовує ситуацію щодо інциденту, який стався в школі №107 міста Одеси.

Під час уроку, одна з учениць 5-А класу втратила свідомість. Родичі кажуть, це сталося внаслідок побиття дівчини зі сторони однокласників на уроці фізкультури. 

 Детальніше у відео на ФБ UA Одеса:

https://www.facebook.com/OdesaSuspilne/videos/2252391295065008/

 

Народний депутат України Олександр Співаковський на своїй сторінці у ФБ прокоментував ситуацію з булінгом і, зокрема в школі Одеси, зазначивши наступне:

 “Минулого пленарного тижня у телефонному режимі я дав інтерв’ю одеському телеканалу «Думський» щодо заходів, які вживаються для подолання у закладах освіти ганебного явища булінгу.

На початку розмови ведучий телеканалу зазначив про велику стурбованість суспільства щодо існування булінгу у наших школах та надзвичайної жорстокості, яка іноді проявляється дітьми при знущанні над своїми однолітками. Зокрема декілька днів тому в одній із одеських шкіл однокласники жорстоко побили дівчинку з 5 класу, яка зараз знаходиться в реанімації. Тому до мене, як законодавця, було адресоване запитання про те, що робити в такій ситуації, а також, як на законодавчому рівні можливо суттєво її змінити для того, щоб саме держава і закон захищали дітей від жорстокості своїх однокласників.

У своїй відповіді я повідомив, що нещодавно Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», згідно якого до якого внесені відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону «Про освіту», якими встановлено поняття булінгу та заходи адміністративної відповідальності за його вчинення.

Зокрема, згідно нової статті 173-4 Кодексу, визначено, що «Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого».

Вчинення цих вперше дій тягне за собоюнакладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн.) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
Ці ж дії, вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн.) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Тобто покарання збільшується у два рази.

За дії малолітніх або неповнолітніх осіб аналогічну відповідальність несуть їх батьки.
Також нормами цієї статті передбачається відповідальність керівника закладу освіти, який у разі неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу несе покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.
Механізм реагування на такі випадки дуже простий – у випадку виникнення факту булінгу до закладу освіти викликається поліція та складається відповідний протокол, який направляється до суду.

На підставі наявних доказів – пояснень потерпілого, показів свідків, відео та фото доказів суд досить швидко виносить рішення про накладення на винну особу адміністративного стягнення. Такі судові рішення вже приймаються по всій території України.

Зараз ми збираємо статистику щодо фактів булінгу і, якщо встановимо, що є тенденція до зменшення жорстокості в закладах освіти, то чудово, процес запрацював! Якщо ж ні – то доведеться вносити відповідні зміни до законодавства щодо збільшення розмірів штрафів за булінг, бо прояви жорстокості у школах просто недопустимі! Школи для нас є тією територією, де дитина отримує можливість соціалізуватись, здобути необхідні знання, та розпочати формування своєї власної життєвої, освітньої та професійної траєкторії. 

Як же упередити подібні жорстокі дії дітей по відношенню до своїх однолітків?
Для забезпечення належного рівня профілактичної роботи щодо недопущення фактів булінгу розроблено систему заходів, до якої, зокрема, входять:

1. Встановлення у всіх обласних департаментах освіти «гарячої лінії» для забезпечення можливості своєчасного повідомлення про булінг.
2. Встановлення аналогічної «гарячої лінії» у підрозділах ювенальної поліції.
3. Складення у кожному закладі освіти плану запобігання булінгу з зазначенням у ньому конкретних заходів щодо його профілактики.- це і розмови з учнями, і запрошення психологів, це робота і з батьками на батьківських зборах, тощо.

Тому перші кроки для подолання булінгу здійснено і вже отримано певні позитивні результати. 
Будемо рухатись далі!”

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Для детей занимающихся булингом иногда уже и родители не авторитет.
    Зачастую они даже рады будут подставить родителей.
    Ну прям 2 удовольствия в одном поступке!
    Так что со средних классов возможно рассматривать и перевод таких деточек в отдельные школы-с таким же контингентом.
    Есть же спец школы с математическим/языковом уклоном.
    Почему не сделать и школы и с таким уклоном?
    Добавить туда еще немного детей тех родителей которые считают,
    что подобные агрессивные детки должны перевоспитываться рядом со среднестатистическими.
    Раз они так думают, то наверное не против своих детей послать “перевоспитывать” булингистов.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН