Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Великолепетиському районі відбувся «Податковий день»

Навчально-просвітницьку акцію започаткували співробітники фіскальної служби області для спілкування і налагодження партнерських зв’язків з органами місцевого самоврядування та платниками податків.

«Податковий день» відбувся у новоутвореному Великолепетиському територіальному управлінні Державної фіскальної служби, якому підпорядковуються Верхньорогачицький та Горностаївський райони. У трьох районах утворились нові об’єднані територіальні громади, які взяли на себе більшість повноважень і відповідальність за свої дії перед громадою.

«Зараз громади отримали повноваження, отримали фінансовий ресурс, але разом з тим є відповідальність за витрачання бюджетних коштів. Повинен працювати мультиплікатор: отримали кошти, ведуться якісь роботи, треба слідкувати за тим, щоб надавались робочі місця і, як мінімум, 60% податку на доходи фізичних осіб повертались безпосередньо у бюджет громади чи району», – закцентував начальник головного управління державної фіскальної служби в Херсонській області Ігор Клим.

Платники податків Великолепетиського управління за 10 місяців цього року заплатили до зведеного бюджету 250,4 мільйонів гривень. А місцеві бюджети трьох районів отримали трохи більше 150 мільйонів. Основними джерелами наповнення бюджетів громад є податок на доходи фізичних осіб (80,5 млн. грн.), єдиний податок (36,0 млн. грн.) та майнові податки (плата за землю – 30,3 млн. гривень). Надходження від ПДФО багато в чому залежить від ставки орендної плати за використання земельних ділянок.

«У Великолепетиському районі ставка оренди найвища, досягає 6%, і, як наслідок, район отримав 14 мільйонів ПДФО. У Верхньорогачицькому районі середня ставка 3,5% і надходження від паїв становить 3,7 мільйони, у Горностаївському – 4,7% і надійшли 11,5 мільйони гривень. Тобто ми бачимо, що на рівень дохідності впливає ставка орендної плати за договорами», – сказав заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Олексій Юсов.

Як місцеві громади можуть залучати більше коштів? Все – в руках сільських голів. Додаткові надходження можуть принести плата за землю, доходи від надання в аренду земельних паїв та легалізації доходів та трудової зайнятості.

«Що дають такі зустрічі? Ми можемо трохи наперед планувати бюджетні заходи. Тобто заходи, заплановані у програмі соціально-економічного розвитку: ремонт дитячого садка або школи, асфальтування доріг. Вони будуть вчасно продумані і у правильні терміни виконані. І це бачитимуть люди на місцях», – вважає голова Горностаївської ОТГ Дмитро Ляхно.

У рамках «Податкового дня» відбулась зустріч з представниками аграрного бізнесу трьох районів. Сільгоспвиробники говорили про наболіле: упорядкування нормативної грошової оцінки земель, яка суттєво впливає на рішення органів місцевого самоврядування під час визначення ставок з плати за землю. Для платників податків та бухгалтерів сільгосппідприємств також відбувся навчальний семінар щодо останніх змін в оподаткуванні суб’єктів господарювання.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН