Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фізіотерапевтична служба лікарні імені Тропіних відновлює здоров’я пацієнтів майже 100 років

8 вересня, у всьому світі відзначається День фізіотерапії, який закликає звернути увагу на роль лікарів, що працюють в галузі медичної реабілітації, спрямованої не лише підтримувати здоров’я людини, але й сприяти відновленню пацієнтів після травм, оперативних втручань та багатьох, в тому числі важких, захворювань.

З нагоди професійного свята ми вітаємо наших колег лікарів-фізіотерапевтів, а також усіх фахівців відділення медичної реабілітації, що створено на базі лікарні в 2020 році, а в статусі фізіотерапевтичного відділення працює ось уже майже 95 років!

З цієї приємної нагоди та в якості подарунка пропонуємо невеликий екскурс в історію фізіотерапевтичної служби лікарні імені Тропіних.
ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНА СЛУЖБА наближається до 95-річчя…

Історія створення та розвитку фізіотерапевтичної служби лікарні бере свій початок з 1926 року, коли в будівлі колишнього Товариства взаємного кредиту по вулиці Суворова, що збудовано ще в 1899 році за проектом губернського архітектора Антона Сваріка і є одним з архітектурних окрас міста, було відкрито кабінети електро-, світло- і водолікування при Робочій лікарні (нині лікарня ім. А. і О. Тропіних).
У фізіотерапевтичних кабінетах проводився ряд процедур із застосуванням ламп солюкс і Баха, використовувалися місцеві і загальні світлові ванни, гальванізація і фарадізація, функціонував кабінет масажу. Було відкрито більше 14 ванних кабін, а також відділення лікувальних душів.

У травні 1933 року на базі фізіотерапевтичних кабінетів був відкритий інститут фізичних методів лікування, до складу якого входили 7 корпусів, в тому числі санаторій на 250 ліжок. Всі підрозділи знаходилися неподалік один від одного (нині це римо-католицький костел, обласний шкірно-венерологічний диспансер, обласний кардіологічний диспансер, а також колишній міський ендокринологічний диспансер). Інститут мав усі необхідні лікувально-діагностичні можливості (грязелікування, електросвітлолікування, рентген-діагностика, лабораторія), а також свій клуб, літню їдальню і оранжерею.

На чолі інституту до 1941 року був відомий в місті лікар Олександр Ілліч ВЕКСЛЕР, який, нажаль, загинув в роки Другої світової війни. Він також керував роботою фізкабінетів, які випередили відкриття інституту.
З огляду на багатопрофільність надання фізіотерапевтичної допомоги, в інституті працювали лікарі-невропатологи Ілля Давидович Гінзбург, Любов Семенівна Калінковецька, гінекологи Поліна Наумівна Айзеншток, Йосип Маркович Фукс, а також терапевт, рентгенолог, дерматолог, дієтолог та інші фахівці.

Постійними ведучими консультантами інституту були відомі вчені того часу – професори Мойсей Біленький, Марцел Нейдінг, Герман Бранденбурзький.

У післяокупаційний час були періоди, коли на базі інституту функціонувала обласна фізіотерапевтична лікарня, до складу якої входили головний корпус та примикаючі до нього грязелікарня, водолікарня і стаціонар; був етап, коли фізіотерапевтична лікарня ставала відділенням міської лікарні, а потім знову утворювалася як самостійна. У ці роки підрозділом керували Ілля Давидович Гінзбург, Зоя Олександрівна Орешнікова, Ніна Олексіївна Тихомирова.

З 1964 року фізіотерапевтична лікарня стає відділенням колишньої міської лікарні №1 (пізніше увійшла до складу лікарні ім. А. і О. Тропіних). У цей період його очолив досвідчений лікар-невропатолог, кандидат медичних наук, Йосип Менделейович ГАРБЕР. З цього часу старшою сестрою відділення незмінно працює Зінаїда Іванівна ПЕЙДА.
Йосип Гарбер активно впроваджував нові методи лікування, захистив на базі лікарні кандидатську дисертацію з питань ранньої реабілітації хворих фізіотерапевтичними методами. Відділення тісно співпрацювало з провідними інститутами курортології і фізіотерапії Криму, Одеси, Харкова.

Під керівництвом Гарбера працював кваліфікований колектив лікарів, глибоко відданих своїй справі: Ніна Наумівна Левіт, Маргарита Василівна Шиян, Рахель Марківна Цвайнер, Євгенія Степанівна Канівець.
Ерудованими й чуйними були медичні сестри відділення: Алевтина Василівна Старушкіна, Олександра Анатоліївна Лосєва, Марія Борисівна Болотова, Раїса Зіновіївна Мецнер, Параскева Данилівна Филипович, Руфіна Олександрівна Шишеловська, Людмила Григорівна Березовська, Рита Іллівна Рутіч, Лідія Павлівна Чупіліна, Лідія Олексіївна Зайцева, Клавдія Петрівна Біда, санітарка-грязевщіца Анастасія Борисівна Іванова та інші.

Можливості відділення дозволяли використовувати методи фізіотерапії та курортології для успішного реабілітаційного лікування багатьох поширених захворювань в місцевих умовах. Протягом року у відділенні стаціонарно і амбулаторно проходили лікування близько 19 тисяч пацієнтів.

У 1967 році для лікування населення, що проживає за межами міста Херсона, при фізіотерапевтичному відділенні почав функціонувати пансіонат на 30 ліжок, який незабаром був реорганізований в стаціонар, як самостійний структурний підрозділ. Очолила це відділення Ніна Назарівна ГЕРАСИМЕНКО, а старшою сестрою багато років була Ольга Степанівна НОВАК.
У 1976 році після об’єднання 1-ї та 2-ї міських лікарень в міську лікарню Комсомольського району (нині міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних) було організовано самостійне фізіотерапевтичне відділення на 40 ліжок, яке незабаром розширилося, в тому числі за рахунок бальнеологічних методів лікування.

У 1986 році відділення перейменовано у відділення відновного лікування, до складу якого увійшли кабінети електросвітлолікування, водолікування (відпускалися хвойні, соляно-хвойні, скипидарні, перлинні, вуглекислі, кисневі, сіро-водневі ванни, підводний душ-масаж, підводне витяжіння на щиті, лікувальні душі), грязелікування (використовувалися привізні лікувальні грязі Куяльницького лиману, а також курорту Залізний Порт).

З 1991 року відділенням керував Олег Семенович БЕРЕЗНЯКОВ, який згодом став завідувачем неврологічного відділення поліклініки №1.
У 2000 році фізіотерапевтичне відділення лікарні реорганізовано в міський центр реабілітації та відновного лікування для надання кваліфікованої медичної допомоги хворим міста з активним використанням сучасних фізичних методів лікування, реабілітації та профілактики. Його очолила лікар-фізіотерапевт вищої категорії Світлана Михайлівна ТАРАСОВА, старша сестра – Олеся Ярославівна КОКШАРОВА.

У колективі медсестер працювали Ольга Анатоліївна Сороколат, Стелла Петрівна Мазур, Валентина Василівна Гончарова, В’ячеслав Володимирович Крамаренко, масажисти Сергій Костянтинович Літіченко, Алла Степанівна Олещук, молодші сестри Ірина Олександрівна Устименко, Катерина Федорівна Гуленко, Світлана Йосипівна Пшеченко.
До складу центру входили денний стаціонар, кабінети електро-, водо- і грязелікування, кабінети масажу і лікувальної фізкультури, дитячий физиокабинет.

Одночасно в поліклініці №1 було відкрито амбулаторне відділення відновного лікування. У двох інших поліклініках працювали кабінети фізіотерапії, ЛФК, масажу. Допомога надавалася терапевтичним, неврологічним, гінекологічним, травматологічним і ортопедичним хворим.
У листопаді 2015 року, в зв’язку з неможливістю здійснення грязеводолікування, міський центр реабілітації та відновного лікування був реорганізований в відділення відновного лікування при поліклініці №2.

Паралельно фізіотерапевтична допомога хворим стаціонару, поліклініки №1 та №3 надавалася фізіотерапевтичним відділенням, розташованим на основній базі лікарні (Комарова, 2), яким з моменту відкриття (1985) по 2020 рік керувала лікар-фізіотерапевт вищої категорії Діна Андріївна МОСКАЛЬОВА. Старшою сестрою протягом багатьох років працювала Наталія Миколаївна ГОНЧАРОВА.
Колектив підрозділу склали: лікар-фізіотерапевт Валерій Іванович Вінік, медичні сестри Валентина Олексіївна Фісіна, Тетяна Павлівна Ільінок, Тетяна Валентинівна Норок, Оксана Анатоліївна Плохих, Валентина Анатоліївна Зятіна, масажисти Катерина Григорівна Гришанова, Тетяна Костянтинівна Нечет, Валентина Павлівна Пелещук, Оксана Василівна Бездітна, сестра-господиня Мадіна Геворк’ян та інші.

З березня 2020 року створене відділення представлено спеціалізованим корпусом на основній базі лікарні, кабінетами в поліклініках №2 і №3, дитячому відділенні, а також лікувальному корпусі для стаціонарних хворих з метою безперервної госпітальної реабілітації в максимально ранній період.

Керує відділенням медичної реабілітації лікар-фізіотерапевт вищої категорії Світлана ТАРАСОВА, старша сестра – Олеся КОКШАРОВА.
На сьогоднішній день у відділенні збережений весь потенціал фізіотерапевтичних методів – пацієнтам доступно електролікування, магнітотерапія, лазеротерапія, ультразвукова терапія, теплолікування (озокерит, парафін), масаж, індивідуальні та групові заняття лікувальною фізкультурою. Використовуються як класичні, так і сучасні фізіотерапевтичні апарати. Працює висококваліфікований медичний персонал.

Оскільки відділення знаходиться в структурі багатопрофільної клінічної лікарні, здійснюються консультації та направлення як сімейних лікарів, так і вузьких фахівців – неврологів, травматологів, хірургів, фізіотерапевта і т.д. Також на базі лікарні можна провести необхідні діагностичні дослідження для визначення правильної тактики та індивідуального плану реабілітаційного лікування.

За останні місяці покращилася матеріально-технічна база відділення реабілітації, проводиться оснащення сучасним обладнанням, більш комфортними стали умови перебування пацієнтів та співробітників. Освоюються і впроваджуються в практику нові методики лікування та реабілітації.

Детальніше про роботу відділення, показання для звернення та методики лікування дивіться на офіційному сайті лікарні: http://www.tropinka.ks.ua/index.php/struktura/ambulatorno-poliklinichna-sluzhba/fizioterapevtychne-viddilenniа

Джерело

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН