Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

50 років тому була заснована ендокринологічна служба міста Херсона

Рівно 50 років тому, навесні 1970 року була заснована ендокринологічна служба міста Херсона.

Тоді на базі міської лікарні №1 (вул. Суворова, 37), яка згодом увійшла до складу лікарні ім. А. і О. Тропіних, практично одночасно були відкриті стаціонарне та поліклінічне ендокринологічні відділення, які обидва виконували функції міських.

Першою завідувачкою стаціонарним відділенням стала лікар-ендокринолог Валентина Кузьмівна Гордєєва, а першим керівником поліклінічного відділення (або диспансеру) – Людмила Миколаївна Тимошенко. Це були сильні особистості, професіонали, люди, занурені в улюблену справу, які зуміли об’єднати навколо себе команду цілеспрямованих та небайдужих фахівців.

Під їх керівництвом у ті роки працювали лікарі Ада Бібік, Світлана Катко, а також медичні сестри Марія Майба, Надія Куклінська, Галина Покутня, Людмила Кир’янова, Олена Високірська, Людмила Глухова, Валентина Ячная, сестра-господарка Наталья Бухтій та інші.

Після об’єднання у 1974 році колишньої міськлікарні №1 та лікарні Тропіних в один заклад, почався новий виток розвитку спеціалізованої ендокринологічної служби. В практику були впроваджені нові методи діагностики, лікування та профілактики, посилився кадровий склад.

Стаціонарне відділення очолила талановитий лікар Світлана Катко, в подальшому міський ендокринолог (1980 г.), заслужений лікар України (1994 г.), яка успішно керувала відділенням протягом трьох десятиліть. В ендодиспансері, який на той час розширився до 4 кабінетів, почали працювати лікарі Зінаїда Вергун, Олена Ковбаса, пізніше Валентина Дуброва, медична сестра Валентина Прокопчук, а також медичні реєстратори – нині вже ветерани служби – Галина Гуцалюк та Наталя Липа.

У 1984 році стаціонарне ендокринологічне відділення було переведено на основну базу лікарні, а для ендокринологічного диспансера виділено інше приміщення (по вул. Суворова, 38), де відразу ж, за участю колективу, був проведений ремонт, впорядкований двір, висаджені квіти та дерева.

У цей час на роботу в ендодиспансер приходить лікар вищої категорії Алевтина Бочанова, яка у 1988 році очолила ендокринологічне відділення поліклініки №1, яким керувала майже 30 років, приймаючи хворих, не шкодуючи ані сил, ані часу. Однією з її перших ініціатив було створення на базі поліклінічного відділення школи самоконтролю для хворих на цукровий діабет 2-го типу, а також центру синдрому діабетичної стопи в хірургічному відділенні лікарні.

Обсяг роботи диспансеру суттєво збільшився, кількість пацієнтів, які потребують допомоги ендокринолога, щорічно зростала. Поряд з консультативною та діагностичної діяльністю співробітники займалися диспансеризацією пацієнтів. У 2000 році у відділенні був організований кабінет діабетичної стопи, де спостерігалися хворі з діабетичними ангіопатіями та полінейропатіями, а також школа самоконтролю для хворих на цукровий діабет 1-го типу.

У різні роки в ендокринологічній службі працювали лікарі: Євгенія Пушина, Наталя Яворська, Тетяна Іванченко, Оксана Ковтун, медичні сестри Наталія Юрченко, Людмила Крисенко, Неля Балясна, Людмила Степаненко, а також молодші медичні сестри: Любов Олійник-Петрова, Тамара Яценко, Марія Яковенко, Любов Дудченко, Валентина Павлоградська та багато інших фахівців, які заслуговують на повагу й вдячність.

В даний час амбулаторна ендокринологічна допомога у місті надається лікарями-ендокринологами в поліклініках міських лікарень, а стаціонарне ендокринологічне відділення залишається на базі клінічної лікарні Тропіних і, як і раніше, є міським відділенням. З 2005 року ним керує лікар вищої категорії, головний позаштатний ендокринолог міста та області Лариса Бажан. І це вже діюча сторінка роботи служби…

Херсонська лікарня ім. Тропіних

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН