Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Двоє студенток ХДУ незаконно затримала окупаційна влада: колектив вишу просить їх внести до списків обміну

Відбулась архіважлива зустріч керівників закладів вищої освіти України з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем за участі міністра освіти і науки України Оксена Лісового, в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва. Серед головних питань, які обговорювалися: захист прав абітурієнтів та студентів з ТОТ, питання безпеки учасників освітнього процесу у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, проблеми міграції молоді, – повідомляє Олександр Співаковський,
ректор ХДУ.
“Під час свого виступу подякував пану Лубінцю за цю публічну зустріч, за діалог і наголосив, що кожний заклад освіти унікальний, немає однакових кейсів. У Херсонському державному університеті зараз навчаються 227 здобувачів, які перебувають на тимчасово окупованій території. Ми дуже уважно та з великою повагою ставимось до цих студентів. Завдяки наявним цифровим платформам забезпечуємо для них можливість здобувати якісну вищу освіту у синхронному та асинхронному форматах, бережемо їх конфіденційність, адже навіть факт навчання в українському закладі створює для них небезпеку. На жаль, маємо два трагічні випадки.  Користуючись нагодою, звернувся особисто і закликав Уповноваженого сприяти внесенню до списків обміну незаконно затриманих росіянами у 2022 році студенток Херсонського державного університету”, – зазначив ректор ХДУ.
28 березня, за повідомленням адвокатів однієї з дівчат, в анексованому Криму мало відбутися перше засідання так званого суду зі звинувачення нібито у шпигунстві.
“За результатами зустрічі моє звернення офіс Уповноваженого взяв у роботу. Сподіваємось на позитивне вирішення долі дівчат, які є Героїнями України. Ми вже не вперше звертаємось в усі інстанції з приводу незаконного утримання росіянами наших студенток. Також наголосив на тому, наскільки важливо мати на державному рівні філософію підтримки студентів, які знаходяться на ТОТ, адже саме вони є фундаментом спротиву. Це ті молоді українці, на яких буде спиратись держава, коли відбудеться деокупація і розпочнеться відновлення наших територій. Окремої філософії потребує й молодь, яка вимушено покинула Україну, треба створити усі умови, щоб не втрачався зв’язок з батьківщиною і молодь хотіла повертатись.
Такі зустрічі потрібні, адже почули аналітику, яку проводить офіс Уповноваженого по закладах освіти. Є певні рекомендації, які ми готові впроваджувати, щоб покращити нашу комунікацію зі студентами, у тому числі з ТОТ”, – додав  Олександр Співаковський.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН