Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Палаті Лордів представники ХДУ взяли участь у прийомі до річниці Ініціативи Єднання

Вчора, 29 березня, відбувся офіційний прийом в рамках британсько-української Ініціативи Єднання (Twinning Initiative) у Вестмінстерському палаці Лондона, що організована Міжнародною асоціацією університетів Великої Британії (UUKi) та Консультативною групою Кормак (Cormack Consultancy Group). До заходу, на запрошення Університету Кент (Великобританія), долучилися ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський та проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів.

«Мав честь не через екран монітора, а особисто познайомитися та поспілкуватися з доктором Ентоні Меннінг (Anthony Manning) – деканом з питань інтернаціоналізації Кентського університету. Саме за його безпосередньої участі за рік відбулось безліч онлайн зустрічей між нашими командами та напрацьовані конкретні кроки співпраці у рамках Ініціативи Єднання.

А на офіційному прийому ми мали можливість наочно осягнути масштабність Ініціативи, яка об’єднала університети Британії та України, створивши майже 100 партнерств. І те, що на відкритті заходу виступав Джозеф Едмунд Джонсон (Jo Jonson) – політик, який зараз засідає в Палаті лордів, а раніше був державним міністром у справах університетів, науки, досліджень та інновацій багато про що говорить. Додам, що його старший брат – Борис Джонсон – експрем’єр-міністр Великої Британії та великий друг України. Дуже важливий спіч проголосив Джемі Ероусміт (Jamie Arrowsmith), який очолює міжнародне співробітництво Universities UK International. Тож Україна та вища освіта зокрема мають потужну підтримку. Ми вдячні!», – поділився враженнями Олександр Співаковський.

Проректорка Алла Цапів у своєму виступі зазначила:

«Кожен університет – це тисячі студентів та викладачів, кожен університет – це фортеця, яка захищає знання та інтелект, сміливість та демократичні цінності. Нам ніхто не казав, як бути переміщеним університетом, як функціонувати, як навчати, коли навколо ракети та вибухи, гинуть люди. Мільйони людей з усього світу згуртувалися, щоб допомогти нам і підтримати. Коли ти один, ти слабкий і вразливий. Але коли тисячі людей, мільйони людей поруч з тобою, ти абсолютно сильний і могутній, і тоді твоя стійкість і твоя мудрість стають головною зброєю і ти обов’язково переможеш. Коли ми змушені були із Херсона переїхати за 1000 кілометрів від рідного міста, то думали, що втрачаємо все, але насправді, коли Господь зачиняє двері, то відчиняє вікно. І для нас Ініціатива Єднання та партнерство з Університетом Кент стали тим вікном, яке принесло нам світло і надію. Ми знайшли не просто партнерів, а справжніх друзів, які завжди поруч, готові надати будь-яку необхідну допомогу, а іноді навіть більше. Ми вдячні консалтинговій компанії Cormack за підтримку, віру, які дають нам можливість відчувати себе щасливими і вільними людьми, бути успішним університетом». Алла Цапів висловила вдячність британській освітянській спільноті за підтримку наших університетів.

Також ректор Олександр Співаковський особисто передав книжку «”Чорний лебідь” в історії Херсонського державного університету, або Хроніки релокованого вишу», яку ми випустили й на англійській мові, Джемі Ероусміт (Universities UK International), Чарльзу Кормак (Cormack Consultancy Group), супроводжуючи це словами подяки за потужну підтримку британських колег. А також Ользі Будник, уповноваженій Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.

«Звичайно, Хроніки будемо в наступні дні презентувати і в Університеті Кент. Нашій міжнародній співпраці присвячено в книжці багато. Упевнений, що ми разом напишемо ще не одну сторінку нашої спільної історії», – наголосив Олександр Співаковський.

Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН