Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Проректорка ХДУ взяла участь у всеукраїнській нараді зі створення програми ментального здоров’я в освітянських колективах

В Українському католицькому університеті відбулася зустріч-нарада ректорів українських університетів, присвячена темі «Турбота про психічне здоровʼя у закладах вищої освіти». До заходу долучилася проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів, – повідомляє пресцентр ХДУ.

Організаторами наради виступили: Всеукраїнська програма ментального здоровʼя за ініціативи Олени Зеленської, Координаційний центр психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України, Міністерство освіти і науки, Український католицький університет.

Подія має на меті допомогти ЗВО розробити ефективну систему піклування про психічне здоровʼя своїх студентів, викладачів, працівників та реагувати на виклики війни в цьому контексті.

На зустрічі обговорили, як в університетах створювати програми турботи про психічне здоровʼя студентів, працівників, відповідні курси для викладачів, служби психічного здоровʼя тощо.

Заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко виступив з доповіддю “Місце і роль закладів вищої освіти в системі ментального здоров’я”.

Він окреслив наступні кроки реалізації проєкту “Психосоціальна підтримка та психологічна допомога на всіх рівнях освіти”:

  • Розроблення та удосконалення нормативних документів;
  • Проведення для педагогічних та науково-педагогічних працівників заходів, спрямованих на розвиток стресостійкості, зниження наслідків проживання травматичних подій, психосоціальної підтримки тощо;
  • Впровадження програми соціально-емоційного навчання (CEL) для дітей та підлітків “Freeing Freddie” (США);
  • Впровадження курсу Well-Being (США);
  • Створення системи професійної допомоги здобувачам освіти з емоційними проблемами та допомогою провідної в світі сертифікаційної програми підготовки психологів СЕТА (США);
  • Розвиток екосистеми з психологічної допомоги системи освіти.
  • Херсонській державний університет має потужний факультет психології, історії та соціології, соціально-психологічну службу, є учасником міжнарожних проєктів за напрямом Еразмус+ К2: “Підвищення психологічної стійкості університету та добробуту в (після)воєнний час” ((BURN), Academies4Ukraine – Зміцнення стійкості вищої освіти в Україні та Європейському Союзі тощо. Тож робота у напряму підтримки ментального здоров’я в університеті ведеться та може бути розширена з урахуванням рекомендацій МОН.

  •  Читайте на  сайті інформаційного видання “Український південь”:
  • Студентки ХДУ проходять стажування в Польщі
  • Студентка ХДУ Діана Мирошниченко змагатиметься на Чемпіоні світу з легкої атлетики в Перу
  • Представниця ХДУ взяла участь в заході з нагоди річниці відновлення Литовської держави
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН