Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Із музею Херсона під час окупації викрадено картину відомого художника Івана Похитонова

Про це повідомили в Херсонському художньому музеї.
“Мародерство росії фізичне й інформаційне. Мініатюра Івана Похитонова «Пікет на березі річки. Захід сонця», викрадена окупантами з Херсонського художнього музею і незаконно перевезена до Криму разом із більш ніж 10 тисячами творів мистецтва, була першою роботою, яку ми впізнали одразу після російського мародерства”, – зазначають херсонські музейники.
Привід згадати про майстра, якого свого часу називали не інакше як «чарівником», – день народження в лютому.  Народився відомий колись на всю Європу художник-самоук Іван Похитонов 8 лютого 1850 року (за старим стилем 27 січня). До речі, народився він у Херсонській губернії (нині його родинний маєток знаходиться в межах Кировоградщини), а з 26 років жив і працював у Європі, тому і ідентифікують його зазвичай як українсько-франко-бельгійського майстра.
Однак ані українське коріння, ані приналежність Івана Похитонова до українського та європейського контексту, ані багато інших фактів не заважають російським «мистецтвознавцям» привласнювати творчість художника виключно собі.
Це один із багатьох випадків інформаційного мародерства Росії, яка протягом століть зухвало прагне відібрати в України її культуру. Фізичне викрадення творів мистецтва лише підкреслює цей злочин. Тож до зображення викраденої окупантами мініатюри Івана Похитонова, що є фактом фізичного пограбування, додаємо інфографіку, яку створили Центр протидії дезінформації та YouTube-канал Культуртригер — про фейки, які просуває роспропаганда в намаганні привласнити українського художника інформаційно.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН