Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Із музею Херсона під час окупації викрадено картину Михайла Жука, яку в 1917 році презентували на виставці професорів Української Академії

Твір «Казка. Хоровод жуків» уродженця міста Каховки Херсонської області Михайла Жука — видатного живописця, графіка, кераміста, педагога, літератора — був написаний після повернення з Краківської Академії витончених мистецтв.  У число вкрадених росіянами творів мистецтва з колекції Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка потрапила і ця робота Михайла Жука. Після мародерства окупантів на початку листопада 2022 року визначити її місцезнаходження не вдалось, – повідомляє пресслужба Херсоснького обласного художнього музею.
Творчість художника, що закроєна на традиціях польського сецесіону, по-новому розквітла на українському ґрунті. Неабиякий вплив на тематику його творів справило знайомство і дружба з письменником Михайлом Коцюбинським, який мешкав в Чернігові і до якого у гості завітав художник.
«Казка» нагадує квітковий візерунок. Кожну рослину майстер студіював у саду біля садиби Коцюбинського. Композиція твору з мотивом хороводу та дівчиною у колі, ймовірно, запозичена з картини англійського художника-прерафаеліта Едварда Роберта Хьюза «Середина літа», репродукцію якої художник міг побачити в журналі. Проте майстер створив абсолютно інший твір, змінивши ельфів на жуків, а дівчину — на молоду жінку, ймовірно, свою дружину, посеред чарівного лісу з українськими квітами.
Михайло Жук брав активну участь в Українській революції у Києві, став одним із засновників та викладачів незалежної Української академії мистецтв. Картина «Казка» вперше була репрезентована на виставці професорів Української Академії, яка проходила у будинку Центральної Ради Української Народної Республіки 1917 року.
 Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН