Херсонський художний музей отримав у дар творчий доробок  художника Олександра Журби.
Колекція художника Олександра Журби нараховує понад сто графічних і живописних робіт.
Олександр Журба — давній друг музею, ще в 1990-ті роки він передав в дар херсонському художньому офорти відомого каталонського майстра сучасного мистецтва Антоні Міро, дарував і власні твори, які також відзначаються тяжінням до різноманітних модерністичних і постмодерністичних течій. Художника відрізняє широкий світогляд, мистецька ерудиція, комунікативність та цитування як метод художнього висловлювання.
“На жаль, до звільнення Херсона митець не дожив лише одого дня, помер 10 листопада минулого року. Його 93-річна мати, Валентина Михайлівна Журба, виршила всі роботи свого сина передати до нашого музею — і щоб вшанувати його пам’ять, і щоб поповнити розграбовану музейну колекцію. До речі, до пограбування в Херсонському художньому музеї зберігався 51 твір Олександра Журби, більша частина з них (а саме всі 33 графічних роботи) виявилася викраденою росіянами”, – повідомили  на офіційній сторінці музею.
Завдяки сусідам пані Валентини, які доглядають за старенькою жінкою (Тамара Євгеніївна Ліщук та її онука Дар’я Лопухіна), вдалось швидко виришити всі питання і отримати цей дар.
“Сподіваємося у майбутньому, після перемоги та завершення реставрації, показати твори цього самобутнього херсонського митця на виставках в нашому музеї”, – уточнили  на офіційній сторінці музею.