Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонському краєзнавчому музеї зберігаються унікальні зразки револьверів

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку Херсонського обласного краєзнавчого музею. У повідомленні йдеться про наступне:

«Наприкінці ХІХ на початку ХХ ст. основним видом особистої стрілецької зброї офіцерів на теренах Європи були револьвери. Назва походить від латинського слова revolve – крутити, що відображає основну особливість револьвера – наявність барабана з каморами – спеціальними порожнинами для бойового заряду.

У колекції нашого музею є цікаві зразки револьверів того періоду, наприклад, револьвер Rast & Gasser M 1898. Револьвери цієї фірми випускались в Австрії напередодні Першої світової війни і були поширені ще до відомих револьверів братів Наганів. Сам револьвер цієї фірми вирізняється гладким барабаном, а модель М 1898 має таку особливість, як руків’я, зроблене вертикально, майже під прямим кутом. Так було задумано для того, щоб полегшити стрільбу «від стегна», яку часто показують у вестернах.

На нашій території, яка до Першої світової війни входила до складу Російської імперії, ця зброя не була поширена, оскільки тоді російськими офіцерами використовувались револьвери Лефоше, Сміт і Вессон, а пізніше револьвери Нагана. До нас ця зброя, вірогідно, могла потрапити в період Української революції 1917–1921 рр., коли Українська Центральна Рада заключила союз з Німеччиною та Австро-Угорщиною про військову допомогу проти більшовиків, та австро–німецькі війська разом з українськими січовими стрільцями перебували на території України і в тому числі на Херсонщині».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН