Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонець передав художньому музею унікальну картину, створену із 15 тисяч шматочків смальти

Незвичайну і дуже цікаву роботу передав в дар музею херсонець Євген Архипенко.                    Так, це не помилка, музей мозаїк, бо це не просто картина — це унікальна мозаїка, складена з 15 тисяч шматочків смальти. Цією технологією він зацікавився у Музей мозаїк у турецькому місті Ґазіантеп.
Попри відсутність художнього освіти пан Євген тяжіє до творчості, якій і присвячує свій вільний час.
“Над цим мозаїчним портретом своєї доньки херсонець працював впродовж трьох років в перервах між основною роботою. Він навіть хотів запатентувати свою авторську технологію, але так і не встиг цього зробити до війни”, – повідомили в Херсоснькому художньому музеї.
Євген Архипенко розповів, що портрет складений зі смальти виробництва луганського підприємства, яке, на жаль, з 2014 року вже не існує. Технологія роботи некласична, кожний шматочок розміром 3х3 мм випилювався на спецобладнанні, підганявся під конкретне місце та закріплювався на звичайному склі за допомогою специфічного клею. Оздоблена робота коштовною рамою рідкісного африканського дерева, якого в Україні не було — благо, є кум, який допоміг її купити і доставити.
“Ми щиро вдячні Євгену Архипенку, що він вирішив подарувати свій твір пограбованому росіянами музею рідного міста, а не продав далекому турецькому музею. «Для мене велика честь, що ви взяли мою роботу», — каже автор. І ділиться своєю впевненістю, що викрадена колекція обов’язково повернеться додому”, – подякували автору  працівники музею
Євген Архипенко. Ксенія. 2012. Скло, смальта, авторська техніка.
Возможно, это художественное изображение
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН