Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні реставрують обласний художній музей ім. О. О. Шовкуненка (відео)

На Херсонщині в рамках програми “Велика реставрація” проходять ремонтно-реставраційні роботи з пристосуванням обласного художнього музею імені Олексія  Шовкуненка.

Директорка Херсонського обласного художнього музею ім. О. О. Шовкуненка Аліна Доценко зазначила:

“Ми цього чекали давно. Замовили проєкт в 2016 році, зараз чекаємо коригування проєкта, адже це  пам’ятка архітектури і воно просто необхідне.

Музей-це один  із важливих культурних об’єктів півдня України, адже тут зберігаються унікальні експонати , які охоплюють мистецтво багатьох країн світу.

Будівля  зведена вже більше 100 років тому і такі роботи були необхідні.

“Коли відкривали музей в 1978 році, ремонтно- реставраційних робіт в будівлі не проводилося. Були прибрані кабінетні системи, що призвело до хитання перекриття. Коли я стала директоркою, перше, що зробила – це змінила вінілові покриття в цих залах, які хиталися під ногами на залізо- бетонні. Що стосується фондосховищ та зберігання колекцій – не було зроблено нічого. Зараз потрібно повертати первозданний вигляд , по  фотографіям та документам, та створити справжні умови для зберігання колекцій,” – зазначила Аліна Доценко.

Наразі вже тривають роботи з реконструкції як зовні так і в приміщенні музею.

Аліна Доценко розповіла :

“Прибрано гнилі міжповерхові перекриття практично в усіх залах третього та  другого поверхів, зараз встановлюються легші форми металевих перекриттів ну і далі будуть робити інші роботи по проєкту”.

Невирішеним залишається лише питання інклюзії. Місце, на якому повинні бути розташовані музейні комунікації занедбане і належить приватному власнику, через що будівельники не можуть там працювати, тож місцевій владі слід також відповідально поставитися до цього питання.

Оновлений музей з усіма комунікаціями і для  людей з інклюзією може стати справжнім туристичним магнітом півдня України.

“Готується приміщення для ліфтів, там же будуть комфортні туалети та гардеробні для людей. Будуть включені великі кошти. Я думаю, що врешті решт міська рада не буде більше пропонувати обласній раді купити цю територію, продану приватному власнику, адже через це реставрація музею під загрозою,”- зазначила Аліна Доценко.

Велика реставрація розрахована на тривалий час і займе декілтка років. Зараз роботи  активно  тривають, а співробітники музею сподіваються, вони будуть успішно завершені.

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН