Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українка з Херсону викладає іноземцям мову в Оксфордському університеті

Херсонка Інна Сопрончук навчає іноземців української майже сім років. Сьогодні вона викладає в Оксфордському університеті та допомагає збирати кошти на підтримку жителів деокупованого Херсону.

Про це пише Дзеркало тижня.

Як зазначають у виданні, Інна почала викладати українську мову іноземцям 2016-го. Тоді вона навчалася на магістратурі в Херсонському національному технічному університеті за спеціальністю «англійська філологія». За дипломом магістра — перекладачка з правом викладання.

З 2015 року дівчина почала працювати викладачкою англійської мови в приватній школі та репетиторкою. Втім, дуже хотіла працювати онлайн, тому знайшла міжнародну платформу репетиторів, яку, до речі, створили українці, та зареєструвалася на ній.

“Моєю метою було викладати англійську українцям. Але я побачила функцію Ukrainian. Здивувалася, зацікавилася та… клікнула. Мені почали надходити запити від іноземців. Першою моєю студенткою була дівчина з Італії. Вона написала, що прагне вивчати українську мову, бо має друга в Україні й хоче комунікувати з ним”, — розповіла Інна Сопрончук.

Переважна більшість студентів з різних країн вивчала мову, бо мала українське коріння.

“І це було дивовижно: їхні бабусі, дідусі, яких вони навіть не бачили, емігрували з України ще до Другої світової війни, а нащадкам вдалося зберегти їх у своїй пам’яті! Це надихало”, — зазначає вона.

Згодом дівчина створила сайт школи з вивчення української мови Speak Ukrainian.

У 2020 року вона створила підручник для студентів-іноземців Master Ukrainian Cases. Потім із командою розробили три набори карток для вивчення 500 українських слів, набір карток із ідіомами та посібник із діалогами, запустили онлайн-курси, додаток. Також Інна записала подкасти та більш як 800 відеоуроків на Ютуб-каналі та в Інстаграмі.

“Із січня 2023 року я викладаю українську в Оксфордському університеті. Давно мріяла набути досвіду викладання української як іноземної за кордоном, тому восени 2022 року розіслала листи деяким закордонним університетам. Оксфорд моєю пропозицією зацікавився. Це було диво. Я відправила зухвалий запит, і мені відповіли “Так”. У середині січня розпочався новий семестр, тож я тепер викладаю в одному з найпрестижніших університетів Великої Британії”, — розповіла Інна Сопрончук.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН