Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ створюють цільовий фонд

Задля стабільного розвитку в Херсонському державному університеті вирішили втілити одну з ефективних практик залучення додаткового фінансування, що досить поширена серед закордонних університетів, зокрема в США, – створення ендавмент-фонду. Відповідне рішення прийняла вчена рада під час засідання 29 січня, – повідомляє пресцентр ХДУ.

Що таке ендавмент-фондЦе найбільш прозорий інструмент доброчинності, цільовий фонд, призначений для використання в некомерційних цілях.

Для чого створюється? Задля забезпечення стабільного розвитку університету, розвитку матеріально-технічної бази, фінансової допомоги студентам, спонсорування окремих кафедр, музеїв, структурних підрозділів, стипендії для видатних викладачів та вчених, досліджень тощо.

Хто наповнює фонд? Cпонсори, благодійники, фізичні та юридичні особи. Тому важливо, аби ім’я освітнього закладу викликало довіру, мало відповідний імідж та репутацію.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив, що ендавмент-фонд – прозорий інструмент довіри та фінансової стабільності, у який закладається філософія якості у роботі університету. Він звернув увагу на такі важливі моменти:

“Фонд створюється і закривається за рішенням вченої ради ХДУ. Не можна використовувати кошти фонду, а виключно відсотки. Фонд – це насамперед довіра, тож важливо залучити членів наглядової ради, які були б певним гарантом довіри суспільства. Також ми маємо розуміти, що є люди, які отримали підтримку колективу у певні роки історії університету, такими людьми є ректори – Юрій Бєляєв, Олександр Ходосовцев, Василь Стратонов. Тобто пропонується участь ректорів ХДУ у роботі фонду. І обов’язкова річ – мінімум раз на рік має подаватися звіт для затвердження вченою радою про надходження та витрати фонду

Більш детально про ендавмент-фонд розповів проректор з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максим Вінник, наголосивши, що його створення прописано у Стратегії розвитку ХДУ на 2023-2027 роки та Статуті університету.

“Створення ендавмент-фонду було спрогнозовано ще влітку, коли ми обговорювали залучення додаткових фінансів для сталого розвитку університету. Попередньо проводилася робота з юридичними відділами для того, аби розробити процедуру, яка б дозволяла в законодавчому полі виконувати ті стратегічні завдання, які ми з вами визначили”, – наголосив проректор.

Максим Вінник також представив досвід створення та функціонування подібних фондів у провідних університетах США, а також деяких українських. За його словами, проаналізувавши досвід колег та чинне законодавство, прийшли до висновку, що єдиним можливим інструментарієм є створення саме благодійного фонду.

“Це буде окрема юридична особа, на яку університет на пряму впливати не може. Необхідно запропонувати такі механізми, аби фінансування через фонд фактично було на основі трьох наших принципів: прозорість, ефективність та інформативність. Ми повинні розуміти, які кошти є, куди вони спрямовані, визначати проблеми, які є в ХДУ. І якщо їх неможливо вирішити класичними традиційними засобами, то залучати фонд”, – додав Максим Вінник.

Узагальнюючи все вище сказане, проректор запропонував вченій раді наступну модель: серед засновників ендавмент-фонду, як окремої юридичної особи, мають бути: ректори ХДУ різних років, голова та два представники наглядової ради, голова студентського парламенту.

Важливий момент: при зміні членів наглядової ради та голови студпарламенту необхідно буде вносити зміни до засновників фонду, контроль за функціонуванням фонду здійснює вчена рада.

Після обговорення члени вченої ради ХДУ одноголосно підтримали ініціативу про створення ендавмент-фонду. Наступним кроком буде затвердження складу засновників, унормування нормативно-правової бази університету, далі – створення окремої юридичної особи, тобто благодійного фонду, та безпосередньо розпочнеться робота щодо залучення коштів до фонду.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

ХДУ посів 38 місце у міжнародному рейтингу Webometrics

Ректор ХДУ підписав угоду про співпрацю з Харківським національним університетом імені В.Н.Каразіна

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН