Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У ХДУ розпочала роботу наглядова рада

19 грудня відбулося перше установче засідання оновленої Наглядової ради Херсонського державного університету, склад якої затвердив 11 грудня 2023 року Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. – повідомляє пресцентр ХДУ.

 

Головою Наглядової ради ХДУ обрано депутата Херсонської міської ради, благодійника та мецената Юрія Рожкова. Вітаючи присутніх, він зазначив, що Наглядова рада має стати певним ланцюжком між Херсонським державним університетом та всіма сферами бізнесу, суспільством.

“Це велика відповідальність для нас усіх. У складі Наглядової ради є люди, які багато років поряд з університетом, є й нові. І я просто не розумію, як може далі розвиватися Херсонщина без молоді. А Херсонський державний університет завжди був потужним магнітом. І ми разом маємо об’єднати всі зусилля для того, аби дати новий старт для розвитку університету, робити все для того, аби він й надалі лунав на ланах України та не тільки”, – наголосив голова Наглядової ради ХДУ.

Надалі Юрій Рожков, який модерував засідання, представив оновлений склад Наглядової ради, до якої увійшли 14 осіб, серед яких державні та громадські діячі, учені та науковці, стейкхолдери та випускники університету. До першого засідання долучилися 10 із 14 членів Наглядової ради, які працювали з різних точок країни та світу.

Привітав присутніх ректор ХДУ Олександр Співаковський, який розповів, що освітній заклад працює у режимі двох офісів – у Херсоні та Івано-Франківську, де знаходиться центр управління, є оснащені всім необхідним лабораторії, навчальні аудиторії. А також на двох достатньо потужних майданчиках: платформа KSUonline, що має відповідний контент і покриває всі освітні програми, та ХДУ24, що забезпечує адміністративні процеси.

Олександр Співаковський окреслив власне бачення спільної роботи, зазначивши, що Наглядова рада не має бути формальним органом, а навпаки – стати архіпотужним інструментом побудови довіри між суспільством, бізнесом та університетом.

Ми сприймаємо університет як корпорацію з обслуговування освітніх інтересів студентів. І для нас важливо бути відкритою системою, якій довіряють. Тому серед членів Наглядової ради – представники влади, громадськості, українського та закордонного бізнесу. Упевнені, що члени Наглядової ради долучаться до конкретної роботи, аналізу, контролю за певними напрямами, матимуть вплив на формування наших внутрішніх політик і будуть інтегровані у бізнес-процеси університету. У найближчі п’ять років нам у партнерстві виконувати Стратегію розвитку Херсонського державного університету, вдосконалювати якість освіти, наші бізнес-процеси та забезпечувати успішну професійну траєкторію випускників. Вдячний кожному та кожній, хто вірить у Херсонський державний університет і планує присвячувати свій час процесам, які відбуваються у вищій освіті та безпосередньо у нашому закладі, що формує людський капітал вже не тільки Херсонщини, а й України, але найбільше мріє про повернення додому, щоб брати участь у відновленні рідного краю”, – зазначив ректор.

Також під час засідання обговорили необхідність розробки положення про Наглядову раду. До цієї роботи будуть залучені представники Ради та проректори.

Перший проректор ХДУ Сергій Омельчук додав, що університет вже має позитивний досвід плідної співпраці, координації діяльності з Наглядовою радою попередньої каденції.

“Один з напрямів діяльності Наглядової ради – це функція контролю. Тому тут ми проситимемо максимального долучення до розгляду концептуальних питань, які виносяться на розгляд наших колегіальних органів: вчена рада, конференція трудового колективу. До речі, за декілька днів відбудеться конференція трудового колективу, де Олександр Співаковський, як ректор, представлятиме звіт не просто про виконану роботу за рік, а вперше в історії університету – це буде звіт про виконання конкретних ключових показників ефективності діяльності і закладу освіти, і Олександра Володимировича, як ректора. І тут важливу функцію в обговоренні результатів ми покладаємо на членів Наглядової ради. Тому сподіваємося, що наша співпраця, координаційна робота буде на користь Херсонського державного університету”, – прокоментував Сергій Омельчук.

Детальніше питання планування роботи розкрила проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Алла Цапів. Так, офіційні спільні зустрічі проводитимуться не рідше одного разу на квартал, але окрім цього можуть бути індивідуальні консультації. Також було наголошено, що важливою є участь у засіданні вченої ради, конференції трудового колективу та кадрової комісії, що відбудуться 21 грудня.

Членів Наглядової ради запрошуватимуть на загальноуніверситетські заходи різних форматів. Також для більш ефективної комунікації їм запропоновано приєднатися до корпоративної системи ХДУ24.

Зазначимо, що Наглядова рада – це орган, який затверджується Міністром освіти та науки України та має відповідні повноваження. Члени Ради мають право бути присутніми на будь-яких засіданнях та мати доступ до всіх документів Херсонського державного університету, включаючи фінансові.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

Науковець ХДУ поділився результатами досліджень: на місці Каховського водосховища відновлюється унікальна рослинність

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН