Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

ХДУ проводить профорієнтаційну роботу

Нові реалії, виклики, пов’язані з відірваністю від територій, вимагають нових рішень та нестандартних підходів щодо проведення профорієнтаційної роботи. Тому цьогоріч Херсонський державний університет вирішив не лише масштабувати профорієнтаційну роботу, а й дещо оновити концепцію, – повідомляє пресцентр ХДУ.

 Насамперед йдеться про максимальну долученість потенційних вступників до життя університету ще на етапі знайомства. Цьогоріч за ініціативи ректора ХДУ Олександра Співаковського вступників (за бажанням) реєструватимуть у нашому університетському сервісі ХДУ24. Ця ідея полягає у тому, аби мати можливість співпрацювати, комунікувати та відстежувати найпопулярніші спеціальності та факультети, кількість потенційних вступників.

Розповідаючи про організацію профорієнтаційної роботи у 2023-2024 н.р., проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Алла Цапів додала, що у планах також залучати абітурієнтів до діяльності факультетів, зокрема професійних гуртків, розмовних клубів з англійської мови, що проводить офіс іншомовної освіти, заходів освітньо-культурного HUB ХДУ.

Під час засідання ректорату, що відбулося 11 грудня, декани доповіли про організацію профорієнтаційної роботи на факультетах. Акцент зроблено на кількості закладів загальної середньої освіти та фахової передвищої освіти з якими вже розпочалася робота, і форматах комунікації з ними. Проаналізовано й кількість абітурієнтів, зареєстрованих в системі ХДУ24.

Зустріч з потенційними вступниками на педагогічному факультеті

Кожен факультет представив власні підходи, формати профорієнтації, включаючи додаткові консультації, заняття, різноманітні проєкти: лекторій з іноземних мов, яким, до речі, зацікавилися й батьки, майстер-класи з журналістики, Школа математиків та фізиків, олімпійські уроки тощо.

Ми завжди говоримо, що відірваність від територій та розпорошеність наших викладачів є викликом. Однак для профорієнтаційної роботи це певний плюс, оскільки дає можливість розширити кордони комунікації та взаємодії зі вступниками за межами Херсонщини. Зокрема декани говорили про спілкування наживо і налагодження співпраці у цьому напрямі зі школами, ліцеями та профільними закладами фахової передвищої освіти у Миколаєві, Харкові, Києві, Одесі, Івано-Франківську тощо. Тобто всюди, де наразі перебувають наші викладачі.

Також було представлено опитування першокурсників, проведене на початку жовтня на факультеті біології, географії та екології ХДУ. Його результати свідчать, що основною причиною вибору вступниками нашого університету та безпосередньо факультету є саме можливість навчатися дистанційно. Опитування також показало суттєві зміни географії вступників як бакалаврату, так і магістратури, зокрема зменшення вступників, місцем проживання яких є Херсонська область. Насамперед це, звісно, пов’язано з виїздом значної кількості потенційних абітурієнтів до інших регіонів та за кордон.

Результати опитування на факультеті біології, географії та екології

Хоча це результати опитування одного факультету, але все ж можна сказати, що активізація роботи факультетів щодо розширення меж пошуку потенційних абітурієнтів є виправданою.

 Пресцентр ХДУ

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

ХДУ налагоджує співпрацю з Вроцлавським університетом

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН