Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На межі. Як легендарна Чорнобаївка живе в умовах окупації (відео)

Всі бачать, як ЗСУ регулярно луплять по ворогу у Чорнобаївці під Херсоном. Це вже стало свого роду легендою. А як живуть люди в цьому   селищі – про них у відео журналістів «Українського півдня». 
  29:0 станом на 2 липня. Рахунок, за яким спостерігала вся Україна. Невеличке селище Чорнобаївка під Херсоном стало відомим на весь світ, завдяки рекордним поразкам російської армії поблизу.
Та попри славу, нині село перебуває в окупації.
Марина жила в Чорнобаївці від народження, там зустріла кохання, створила сім’ю та виховувала 8-річну доньку Дашу. Щасливе мирне життя зруйнувала війна, тепер сім’я Мельників  виїхали з села, як і  більше половини населення. До війни у ньому жило  близько 11 тисяч   жителів.
«Сумуємо дуже переживаємо тому що останні дні там дуже неспокійно. Додому хочеться, бо тут ми гості, а там ми – вдома», – говорить   Марина Мельник , жителька  Чорнобаївки.
Марина вірить в перемогу і впевнена, що зовсім скоро її сім’я зможе повернутися додому.
  «Ми тільки віримо, цим і живемо – поверненням додому. Те що там буде «руській мір» ми ніколи не приймемо цього», – додає Марина.  Російські військові  намагалися захопити і селищного голову  Чорнобаївської громади  Ігоря Дударя.   Вони провели обшук у нього вдома, в селищній раді, але схопити  його  особисто їм не вдалося. Після того Ігор Михайлович потрапив до лікарні з інфарктом, але  російських військових – це не зупинило.
 «Вони приїхали мене арештовувати в лікарню, лікарі не дали цього їм зробити. Три доби  вони  мене охороняли, думали, що вони мене заберуть, потім охорону зняли, доглядали, продзвонювали як там мій стан. Бо я 7 днів був в реанімації, то вони цікавилися моїм здоров’ям», – розповідає Ігор ДУДАР
голова Чорнобаївської  громади (Херсонська область)
Пізніше сільському голові вдалося залишити окуповану територію і продовжити виконувати свої обов’язки дистанційно. Шкодує що через окупацію можливості допомогти односельцям, які залишилися в Чорнобаївці, обмежені. Адже з самого початку окупації російські військові розмародерили всі магазини та аптеки. А людям – потрібна підтримка.
 «Не дають можливості займатися благодійністю. Є такі,  що привозять гуманітарну допомогу, хочуть роздавати, але вони не дозволяють там,  вплоть до ям. Нікому цього не дозволяють робити. Ті хто проукраїнські, налаштовані на перемогу, то вони там дуже потерпають», – розповідає Ігор ДУДАР.
Попри окупацію, постійний терор та обстріли – село продовжує боротися.  Легендарна Чорнобаївка  – це символ незламності українців.
Місцеві жителі вірять в нашу перемогу та з нетерпінням чекають на ЗСУ.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН