Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

СБУ повідомила про підозру херсонському пропагандисту-колаборанту: це Геннадій Шелестенко

Херсонському так званому «журналісту», співробітнику пропагандистського видання «Херсонский Вестник new», колаборанту Геннадію Шелестенку оголосили про підозру у колабораційній діяльності. Чоловіку, який добровільно пішов на співпрацю з окупантами, загрожує до 15 років з конфіскацією майна, повідомляється на Kavun.city

Повідомлення про державну зраду

Повідомлення оприлюднили на сторінці у Facebook управлінні Служби безпеки України у Херсонській області. Звісно, там не назвали імені підозрюваного, але херсонці не «замиленому» фото одразу ж впізнають місцевого колаборанта.

Провадження щодо Шелестенка порушене за частиною 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України. Серед його «звитяг» — участь в інформаційному супроводі та підтримці окупації Херсонської області.

Згідно з даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення московитів до України так званий «журналіст» пішов на співпрацю з новопризначеними самозваними «очільниками» області, взявся медійно підтримувати збройну агресію окупантів проти України.

«Зрадник долучився до складу т.зв. «военно-гражданской администрации» та увійшов до редакції одного із радикальних антиукраїнських інтернет-видань, за що отримує відповідну грошову винагороду у ворожих рублях», — йдеться у повідомленні СБУ.

Зокрема, у своїх публікаціях Шелестенко виставляє окупантів «рятівниками» Херсонщини від гуманітарної катастрофи, формує в суспільстві наративи про страх місцевих перед «нацистами», виставляє загарбників «добротворцями» тощо. Натомість уникає проблемних питань щодо руйнувань в області, продовольчої кризи, воєнних злочинів, здійснених окупантами.

Зазначимо, що діяльністю свою в цьому руслі псевдожурналіст провадив й раніше — ще до початку активних воєнних дій на території Херсонської області. Втім раніше на його діяльність дивним чином уваги спецслужби та правоохоронці не звертали.

Хто такий Геннадій Шелестенко

Редактор газети-клона

Геннадія Шелестенка наша редакція знає давно. Ще з тих часів, коли комунальну газету «Херсонський вісник» у Херсоні ліквідували. Це сталось у 2016 року.

Youcontrol.com.uaYoucontrol.com.ua

На згадку про комунальну газету залишився сайт Херсонського вісника, який у 2019 році трансформувався у Кавун.Сity. Ми продовжуємо підтримувати попередній сайт, аби не втратити архівні матеріали принаймні з 2015 року.

Натомість у Херсоні з’явилось друковане видання «Херсонський вісник NEW», яке дублювало дизайн «Херсонського вісника», але з ледь поміткою припискою «NEW»та «ять» наприкінці назви. Газету роздавали під час сесій Херсонської міської ради, мітингів тощо. Вона не видавалась систематично, а використовувалась виключно для певної пропаганди. Якої саме, розповімо далі. А ось фото випуску газети, який роздавали під час сесії вже у 2016 році. Тоді місцеві медіа писали, що дотичними до видання є партії Опозиційний блок та Наш край.

Газета-клон

Газета-клон

На сайті видання — також символіка комунальної газети, тобто крадена, але з «ять» наприкінці українського слова

Для порівняння: так виглядає сайт справжнього «Херсонського вісника»

Наразі домен сайту-клона перекуплений іншим користувачем та використовується здебільшого для реклами. У вісникаNEW є сторінка у Фейсбук та Ютуб-канал. Із початком широкомасштабного вторгнення росії в Україну видання стало відверто пропагандистським (власне, воно таким і раніше було, але це чомусь не помічали правоохоронці). Саме тут був ролик про «голодних херсонців», які начебто радіють російській «гуманітарці». До речі, для зйомок роздачі «гуманітарки» гонорари пропонували багатьом херсонським журналістам. Не погодився ніхто, окрім… пропагандистів вісникаNEW.

Власне, навіщо цей великий відступ? Для того, щоб розуміти бекграунд видання. Справа у тому, що головним редактором цього видання себе називає саме Геннадій Шелестенко.

«Русский мир» з ефектом багатодітної родини

Геннадій Шелестенко одружений на Олені Некротковій (після заміжжя — Шелестенко). У соцмережах можна зустріти кілька імен цих людей: він, наприклад, зареєстрований і як Геннадій Шелестенко, і як Принц Датский. Вона — Олена Некроткова, Елена Владимировна Л.Н. та Анастасия Княжна. Може є ще найменування — ми знаємо про ці. Олена часто наголошує на тому, що вона — багатодітна мати. Також у соцмережі є її творча сторінка: вона часто бере участь у поетичних заходах.

Скріншот одного з профілів Олени на ФейсбукСкріншот одного з профілів Олени на Фейсбук

 

Один із профілів Олени у ФейсбукОдин із профілів Олени у Фейсбук

Ось так вигладають Олена та Геннадій Шелестенки

Олена Некроткова. Фото з відкритих акаунтів соціальних мережОлена Некроткова. Фото з відкритих акаунтів соціальних мереж

Геннадій Шелестенко. Фото з відкритих акаунтів у соцмережахГеннадій Шелестенко. Фото з відкритих акаунтів у соцмережах

Також обидва активно поширюють спільні фото (гортайте ліворуч)

Фото Олени та Геннадія Шелестенків з відкритих сторінок соцмереж

Фото щасливої багатодітної родини

Фото з відкритих акаунтів соціальних мережФото з відкритих акаунтів соціальних мереж

Однак, фото багатодітної родини та творчі відео щедро розбавлені російською пропагандою. Обидва — і Олена, і Геннадій — активно поширюють риторику «русского мира» та принципово розмовляють і пишуть російською, вкрай рідко користуючись українською.

Наприклад, у Олени в одному із профілів — російська рамка на 9 травня та допис про російську мову вже давно (вище).

У 2020 році Олена «засвітилась» із проросійським рухом Наталі Королевської «Жінки за мир»

(Олена — ліворуч)

Ось фото Олени під час 9-травневих заходів вже у 2017 році — вже тоді у Херсоні марширував «Бессмертный полк». На фото разом із нею (як бачите, вона буває і у вишиванці) — Володимир Сальдо, ексмер Херсона, якого призначили гауляйтером Херсонської області окупанти у 2022 році. В окулярах на одному з фото — Дмитро Больбот, але про нього — далі

Геннадій Шелестенко всюди супроводжує дружину. Часто лишається за кадром, адже знімає (на відео або фотографує). Проте під час заходів щодо річниці визволення Херсона 13 березня 2022 року, коли місцеві колаборанти зібрались біля «Вічного вогню», його було дуже добре видно. Він проводив фото- та відеозйомку, спілкувався з колаборантами. За риторикою пропагандистських телеграм-каналів, ймовірно писати для них теж може Шелестенко. Подивіться лишень на риторику проросійського сайту-«зливного бочка» Політнавігатор, для якого пише Геннадій: тинць. Це архівна копія на випадок, якщо видалять контент.

А ось і Геннадій на мітингу 13 березня 2022 разом із колаборантами у Херсоні

Геннадій Шелестенко

Геннадій Шелестенко

Що в цілому робили херсонські колаборанти у цей час, читайте також у наших статтях. Саме ці події фільмував та висвітлював у потрібному колаборантам світлі Геннадій Шелестенко.

Скандал із членством в НСЖУ

27 квітня 2022 року на терміновому засіданні Секретаріату Національної спілки журналістів України Геннадія Шелестенка було виключено з лав Національної спілки журналістів України за колабораціонізм та підтримку окупаційного режиму.

У НСЖУ повідомили, що видання «Херсонський вісник new» на своїй Facebook-сторінці публікує дописи про так звану «нову Україну» без «українського нацизму», а також інші дописи, які збігаються з наративами російської пропаганди.

«Абсолютно ганебною є ситуація, коли Шелестенко великим планом публікує своє журналістське посвідчення, наголошуючи на своєму журналістському статусі й позиціонуючи себе та своє видання як «глашатаїв правди» в Херсоні. Це абсолютна ганьба! Ми маємо виключити таких людей за зраду, за пособництво окупантам. Говорити про те, нібито такі месиджі поширюють під тиском чи тортурами, підстав немає. Спілка засуджує такі дії», — наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Голова Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін підтримав позицію голови Спілки щодо виключення Геннадія Шелестенка, який перебуває на обліку в цій регіональній організації. На момент видачі посвідчення, зауважив голова, видання не транслювало проросійської риторики.

Членський квиток Геннадія ШелестенкаЧленський квиток Геннадія Шелестенка

Пізніше на сторінці у Facebook Херсонського вісника new колаборанти заявляють, нібито колектив видання «складається виключно з членів Спілки журналістів України, вони всі пройшли перевірку в НСЖУ і платять внески».

Секретаріат та Ревізійна комісія перевірили інформацію про те, нібито затриманий СБУ за підозрою в державній зраді депутат Херсонської міської ради Ілля Карамаліков є членом Національної спілки журналістів України.

Як встановила перевірка, Одеська регіональна організація НСЖУ у квітні 2021 р. скасувала своє рішення про прийом 9 нових членів спілки, серед них – і Ілля Карамаліков. Затриманий депутат не має стосунку до журналістської організації і незаконно називає себе членом НСЖУ, в тому числі – в соціальних мережах.

Нагадаємо, що Іллю Карамалікова — депутата Херсонської міської ради — затримали за підозрою у державній зраді у квітні 2022 року, призначивши перебування під вартою строком на 60 діб. До цього він часто брав інтерв’ю, представляючись журналістом Херсонського вісника new та часто перебував у компанії з Геннадієм Шелестенком.

Але це не перший скандал Геннадія Шелестенка та Олени Некроткової у спілці журналістів. Як ви могли помітити, Шелестенко був членом Національної спілки журналістів України на обліку у Одеської регіональної організації.

Дивно, чому не Херсонської, адже він проживає і працює саме на Херсонщині? Один із варіантів відповіді може приховуватись у тому, що його б у херсонську просто не прийняли, бо добре знають його погляди. Але це лише суб’єктивна думка.

У березні 2021 року Одеська організація НСЖУ приймає до своїх лав ще 9-х членів — журналістів, які втім мають постійне місце реєстрації в Херсонській області. Своє звернення до Одеської організації заявники пояснили протиепідемічними заходами на території Херсонської області, через які начебто неможливі були засідання з прийому до лав НСЖУ. Тут маємо зробити уточнення, що як раз у цей час двоє осіб вступили до лав НСЖУ від Херсонської обласної організації за рекомендацією Кавун.City, іще кільком ми надавали рекомендації — і жодні карантинні заходи не завадили цьому: спілка повноцінно працювала. Отже, 9 осіб зазначили неправду. Згодом це стало загальновідомим фактом — і всіх 9-х виключили. Але хто ж ці 9 і до чого тут Шелестенко та Некроткова.

Одеська обласна організація Національної спілки журналістів України видала посвідчення членів спілки стороннім особам, які мають сумнівний стосунок до журналістики, зауважили тоді в Інституті масової інформації. Новоприйняті члени навіть зняли відео з церемонії прийняття до лав спільноти (згодом видалили, але на сторінці Інституту воно є). Так, серед посвідчень журналістів опинились виписані на наступних осіб:

  • Віталія Гаврилова, херсонського бізнесмена, власника мережі пекарень;
  • Дмитра Кірющенка, адвоката, якого у 2019 році затримували за статтею 255 ККУ;
  • Віктора Текутєва, ексміліцонера, одіозного проросійського активіста, учасника «російської весни», який активно підтримував Кирила Стремоусова, херсонського гауляйтера та проросійського блогера;
  • Вероніку Солодовнікову, херсонську підприємицю, яка часто з’являлась разом із Шелестенками;
  • Сергія Дмитрієва, бізнесмена, члена виконкому Херсонської міської ради.

Для вступу до спілки необхідні щонайменше дві рекомендації від чинних членів спілки. Рекомендації всім писала Олена Некроткова (Шелестенко) та Валерій Кулик (херсонський поет). Відео знімав Геннадій Шелестенко.

Зв’язки з депутатським корпусом

Представляючись журналістами, родина Шелестенків з’являлась на кожній сесії Херсонської міської ради, проводила трансляції, часто їх можна було побачити на різних заходах у Херсоні. Традиційно вони були неподалік депутата кількох каденцій і директора Херсонського комунального ринку Дмитра Больбота (він був депутатом від Партії регіонів з 2002 до 2015 рр. та від Нашого краю у 2015 — 2020 рр.) або іншого депутата Антона Хмаро (він був депутатом від Нашого краю у 2015 — 2020 рр. та Опозиційної платформи «За життя» у 2020 р.). У деклараціях Антона Хмаро також зазначено, що він — головний редактор Херсонського вісника new. На жаль, не можемо дати посилання, оскільки реєстри на час воєнного стану закриті. У самій же газеті головним редактором себе називає Геннадій Шелестенко. За даними системи YouControl, у 2021 році Геннадій Шелестенко разом із дружиною застнували ТОВ «Видання «Південний регіон України».

Отже, зв’язки із проросійськими силами родини Шелестенків доволі прозорі. Олені поки підозру не оголошували. Але це буде і важко зробити. По-перше, у березні 2022-го вона була у Польщі. По-друге, українське законодавство дуже поблажливо ставиться до матерів неповнолітніх дітей, а таких дітей у Олени кілька.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН