Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Крафтовики з Херсонщини налагоджують ділові стосунки з Молдовою (відео)

Херсонщина — південь України. У першій крафтовій виноробні «Курінь» обробляють лозу, готуючись до зими. Все з господарським дбайливим підходом, а як же інакше? Голова фермерського (селянського) господарства «Курінь» Денис Халупенко коментує: «Після того, як опало листя, виноградарі починають обробляти лозу, обрізають технічні сорти винограду. Тут треба постійно думати, тому що коли ми обрізаємо лозу, то регулюємо життя рослин. Якщо кущ правильно сформований та обрізаний, то ми отримаємо гарний урожай». 

Лише завдяки відданості та любові до сімейної справи про виноробню «Курінь» знають далеко за межами України. Денис Халупенко зазначив: «Фермерське господарство «Курінь» — це перша крафтова виноробня в Херсонській області. Ми займаємося виноробством з 2011 року, а виноградарством взагалі на цих землях — з 1992. Маємо свої виноградні плантації і робимо вино виключно зі свого винограду».

Нині це підприємство закритого циклу, а в далекому 1992 році, коли пішла повна несплата платежів через кризу, саме тоді було вирішено займатися виноробством. Голова фермерського господарства розповів про процес: «Садимо лозу, вирощуємо виноград, збираємо його, чавимо, він виброджує в наших підвалах в дубових діжках. Після того ми розливаємо вино, бутилюємо його в пляшки і продаємо уже готову продукцію. Розповсюджуємо по всім регіонам нашої країни». 

Так, відомий аграрій Микола Халупенко започаткував справу, яка стала сімейною і нею успішно займається ціла родина. Син Миколи Халупенка — Денис — з гордістю говорить про досягнення виноробні «Курінь»: 

«Нас вже знають не тільки в Україні, але й в інших країнах. Наші вина побували на конкурсах міста Франкфурт, Бордо. До нас приїжджають різні фахівці з різних країн світу. Ми на сьогодні є крапкою винного туризму і до нас приїжджають люди з усіх міст і областей України. Нас можна відвідати, ми проводимо екскурсії, дегустації і взагалі розповсюджуємо культуру винопиття».

Сьогодні вони своїм досвідом готові ділитись з початківцями.

 «Ми надаємо інформаційні освітні поради, консультації молодим виноробам і молодим фахівцям з виноградарства. Багато провели семінарів з цієї тематики на базі нашого підприємства, де спікерами були енологи з Франції, а також інших країн. Провідні фахівці України також приїжджають сюди, ми проводимо семінари, навчальні курси і взагалі активно беремо участь в галузі виноробства і щодо покращення її, щоб наше українське законодавство відповідало європейському законодавству», — зазначає Денис Халупенко.

Але і самі набираються досвіду. Про це також розповів підприємець журналістам: «Їздимо по іншим виноробням інших країн, налагоджуємо співпрацю на рівні освіти, обміну технологіями, досвідом, на рівні туристичного бізнесу. Цього року завдяки нашій участі була створена громадська спілка «Дорога вина і смаку». Ми також запрошуємо всіх крафтових локальних виробників нашої області вступити до нашої громадської організації, щоб наш край був ще більш цікавим для туристичних подорожей і дивувала гарними товарами та продуктами наших споживачів». 

Остання поїздка в Молдову додала наснаги в роботі, бо є чому вчитися новому.   

 «Молдова набагато більший шлях пройшла в законодавчому плані. Вони перейняли кращий досвід і вивчили краще концепцію законодавств європейських країн, які були реалізовані в 2013 році Парламентом Молдови. Ми зустрічалися з багатьма різними підприємцями, також представниками державних органів і ми бачили наскільки потужно вони рухаються в цьому напрямку і за невеликий період досягнули високих результатів.

Їхні вина з року в рік стають кращими, конкурентоспроможними на міжнародному ринку вина. Для нас важливі співпраця, знайомство і дружба не тільки з виноробами, але також і з підприємцями, які займаються питомниками, вирощують лози, вивчають на науковому рівні. Також у них є бюро вина, яке займається безпосередньо також і питаннями туризму, міжнародним науковим обміном. Взагалі нам дуже цікава співпраця з ними, хочеться більше познайомитися і більш плідно з ними працювати в перспективі. Це наші стратегічні і найближчі партнери», — підкреслив Денис Халупенко.


Більше того, досвід Молдови щодо популяризації і залучення до справи більшої кількості молодих підприємців вартий уваги. «Треба вчитися тому, як вони приймають людей і як вони дарують емоції, також з якими емоціями люди залишають виноробні. Це все дуже гарно, розумно, продумано і для мене це головний фактор — коли люди їдуть з гарними емоціями від виноробні, винороба і вина, яке вони скуштували.

Я бачив багато маленьких виноробень, багато спілкувався з різними виноробами, які отримали освіту в Німеччині і які після цього декілька років пропрацювали у тамтешніх виноробнях, але не залишилися в Німеччині, а повернулися в Молдову, щоб реалізувати свої власні проєкти. Це для нас ж гарним прикладом, який нам треба теж експортувати в свою країну, — розповідає Денис Халупенко . 

Виноробня «Курінь» на Херсонщині — це чудове місце для відпочинку, адже подорожують Україною люди, а херсонські підприємці мріють про розширення збуту продукції і до Євросоюзу. «Нам цікаво спробувати себе десь на закордонних ринках — Польща, Прибалтика. На сьогоднішній день ми ведемо з ними перемовини, беремо участь в міжнародних виставках. Є зацікавленість, є партнери, з якими в найближчий час ми почнемо співпрацю», — так завершив свою розповідь Денис Халупенко.  

Нові ринки — це нові можливості для сімейної виноробні «Курінь», а для місцевих жителів це нові робочі місця.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН