Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині представили Геоінформаційний портал регіону (відео)

Цей сучасний проєкт дозволяє збирати та поєднувати модельне зображення території у вигляді карт з інформацією про всі сфери та напрямки  розвитку території. До його створення долучився Херсонський виш.

Голова Товариства дослідників України та керівник проєкту Павло Остапенко зазначив:

«Хотілося б, щоб громади більш активно співпрацювали з проєктом, тому що він волонтерський і ми б хотіли, щоб наповненість даних була максимальною».

Для нашого регіону створення такого проєкту – це крок в майбутнє.

У заході взяли участь представники громад, місцевої влади та народні депутати України.

Народний депутат України Віталій Безгін зазначив:

«В одному місці зібрано більше 400 шарів даних про все, що відбувається в кожній громаді Херсонщини. Наприклад, завдяки цьому інструменту, можна змоделювати чи вистачає центрів безпеки, пожежних станцій, щоб покривати все населення на тій чи іншій  території. По суті цей портал про прозорість в про те, що будь-які державницькі рішення мають ухвалюватись на основі даних».

Унікальний картографічний ресурс дозволятиме громадам мати актуальну інформацію щодо їх розвитку в усіх аспектах та додавати оновлені дані. Ініціатором проєкту виступило Товариство дослідників України.

Керівник Центру розвитку громад і території Київського національного університету, доцент кафедры економічної та соціальної географії Анатолій Мельничук зазначив:

«У розвинутих країн є дуже багато Дата-центрів, аналітичних центрів, яких поки що немає а Україні. В цих умовах наша ідея була створити ГІС-портал, який би у загальному вигляді і просторово впорядковував ті дані, які є на сьогоднішній день та є корисними для громад, для планування та стратегування, для проєктної роботи. На відміну від аналогів, ми зробили все можливе і неможливе, щоб він був наповнений реальними даними, які ми зібрали. Тепер наше завдання – навчити громади найбільш ефективно використовувати такий ресурс».

Активну участь у створенні проєкту брали студенти та викладачі Херсонського державного університету.

Спільна кропітка співпраця дала чудові результати.

«Херсонський державний університет долучався у якості виконавців та рецензентів цього проєкту. Це були експедиційні виїзди та надання інформації. Товариство дослідників України забезпечило створення всієї картографічної інформації і аналітичних звітів для того, щоб забезпечити наше населення регіону і збільшити інформаційні ресурси для місцевого регіонального розвитку», – зазначила докторка географічних наук ХДУ, професорка, перша проректора з навчальної та науково-педагогічної роботи Дар’я Мальчикова.

Геоінформаційний портал Херсонщини складається з 12 розділів, кожен з яких був представлений на заході.

Проєкт сучасний, тож має великі перспективи на майбутнє.

Дар’я Мальчикова зазначила: «Це забезпечення з точки зору інноваційного розвитку і забезпечення інвестиційної привабливості регіону, тому що повна інформація – це завжди перше, що цікавить інвесторів, це і культурний і світоглядний потенціал. Тобто далі це стане такою картографічною платформою для подальшої розбудови регіону та створення проєктів на благо Херсонщині і для того, щоб кожен із нас мав громаду в смартфоні.

На базі Херсонського державного університету буде проведено додатковий етап експертного опрацювання».

Після представлення проєкту всі дані будуть ще раз перевірені науковцями та представниками громад. А вже на початку літа Геоінформаційний портал буде відкритий для широкого загалу людей.

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН