Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Володимир Коваленко розповів про бюджет Новокаховської територіальної громади (відео)

У результаті адміністративно-територіальної реформи на Херсонщині сформовано 49 громад. Новокаховська громада — одна з найкрупніших, яка об’єднує і міське, і сільське населення. 2021 рік — складний для України.

Завершився перший квартал. Яким він був для Новокаховської громади? З якими викликами довелось боротись?

Про це розповів новокаховський міський голова, голова Новокаховської ТГ Володимир Коваленко: «Виконання бюджету першого кварталу проходить досить складно, тому що режим життя і роботи підприємств і підприємців ускладнений. Бізнес втратив чималі кошти за цей період, що має відбиток на дохідній частині місцевих бюджетів. Крім того, спостерігається не зовсім приємна тенденція: ті структури, філії яких розташовані на території міст і районів, перекочовують як елемент обліку в область.

Наприклад, Херсонобленерго. Раніше місцеві податки районного відділення цієї структури сплачувалися за місцем виконання робіт. Люди працюють та живуть тут, а кошти тепер збираються у Херсоні. Для Нової Каховки це три мільйони, для Каховки — два з половиною. Концентрація сплати податків ПДФО — в обласних центрах, у великих містах, де зареєстровані ті чи інші компанії, які ведуть свою діяльність на території інших областей.

З’являються додаткові повноваження об’єднаних громад, на виконання яких немає фінансового ресурсу. Це пов’язано й з тим, що за ініціативи Асоціації міст України, членом правління якої я є, ми пропонуємо збільшити ПДФО, яке залишається на містах, з 60% до 65% зі 100%, що збирається на території. Сьогодні 60% залишається в об’єднаній громаді, 25% йде в область і 15% — державі. Пропонується 5% залишити додатково для органів місцевого самоврядування з метою виконання повноважень, які націлює на нас держава і новий адміністративно- територіальний статус.

На боротьбу з коронавірусом ідуть чималі кошти, які не передбачалися. Доведеться деякі об’єкти, які планувалися в рамках розвитку інфраструктури або фінансування деяких програм, скоротити. Адже, з одного боку, треба виконувати бюджет, а з іншого — більше уваги приділяти тим проблемам, які є сьогодні. Цього року ми хочемо остаточно завершити програму заміни всіх теплотрас з метою енергозбереження.

Є певна напруга з виконанням бюджету, яку я відчуваю вже близько 7 років. Може менше цих проблем у тих територій, де є землі та аграрії, тому що земля — це, мабуть, найбільша цінність, яка приносить реальні доходи місцевим бюджетам. У нашій громаді таких земель практично немає. Тим більше, що Держгеокадастр два роки тому зробив переоцінку по всій країні і ми на території втратили 5 млн грн.».

А поки у громаді активно йдуть роботи з благоустрою.

 

Підготувала Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН