Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Більшість підприємців на Херсонщині встановили реєстратори розрахункових операцій (відео)

З 1 січня 2022 року в роботі підприємців з’явилися реєстратори розрахункових операцій. До цього майже рік велась активна просвітницька робота податківцями, а також розроблялось відповідне програмне забезпечення, бо якщо ми хочемо крокувати демократичним шляхом, то і сплата податків повинна мати європейську практику. Більше того, на початок лютого 2022 року більшість підприємців вже прийняло нові правила гри.

Чому ж ми бачимо картинку з пікетами адмінбудівель? За коментарем ми звернулися до в. о. голови Державної податкової служби Херсонщини Ігоря Клима. Він зазначив: «Людей використовують окремі політичні проєкти, торговельників в першу чергу з ринків, на яких норма застосування РРО не розповсюджується. Саме цю групу зараз використовують політичні сили як свої інструменти для досягнення політичних поставлених цілей. Ми намагаємося навпаки розповісти людям, що податкова служба зробить процес переходу для застосування реєстраторів розрахункових операцій максимально простим, доступним».

Ігор Клим зазначає, що цьому нововведенню передувала велика роз’яснювальна робота: «Ми для цього провели роз’яснювальні заходи в кожному бувшому районному центрі, в кожній територіальній громаді. Наші фахівці виїжджали, допомагали встановлювати програмне забезпечення на ті ж смартфони, планшети, комп’ютерну техніку — програмне забезпечення, яке є абсолютно безкоштовним. У більшості людей вже є такі сучасні гаджети, але люди чомусь проти. З одного боку, вони хочуть соціальної захищеності, хочемо в Європу, наш мозок вимагає європейських цінностей, з іншого боку — ми самі не хочемо цих європейських стандартів дотримуватися. Так не має бути».

Незнання нових правил гри в оподаткуванні дозволяє маніпулювати підприємцями. Тож кого не стосуються введення реєстраторів розрахункових операцій, коментує Ігор Клим: «Першої групи єдиноподатників. Якщо людина просто працює на ринку або надає послуги, наприклад, перукарі, вони спокійно працюють на спрощеній формі єдиноподатників першої групи і застосовувати реєстратор розрахункових операцій їм не потрібно, але за бажанням вони можуть. Інше, що зараз законодавець передбачив, це сільська місцевість. Спочатку це були села, але минулого тижня Кабмін доповнив Постанову 1336 визначенням «селища».

Якщо людина має річні обсяги доходу від здійснення діяльності менше 167 мінімальних заробітних плат (трохи більше мільйона) і вона здійснює діяльність у сільській місцевості, їй непотрібно застосовувати реєстратори розрахункових операцій, на якій би зі спрощених груп вона не знаходилася. Але вона не повинна здійснювати реалізацію підакцизної продукції, також вона не повинна здійснювати реалізацію через Інтернет».

Але є важливим на тій чи іншій території рішення місцевих рад, які можуть прийняти наступне: «Є одна додаткова умова, що можуть місцеві ради прийняти рішення про обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій на певній території», — наголосив Ігор Клим.

Тож на початок лютого 2022 року більшість підприємців Херсонщини ввели в роботу реєстратори розрахункових операцій. «Ось ця значна частина суб’єктів просто випадає. Якщо ми аналізуємо наших приватних підприємців — це 27 тисяч осіб. Ми заберемо сільську місцевість (це половина), заберемо єдиноподатників першої групи — більша частина суб’єктів випаде. На сьогоднішній день в нас більше семи тисяч зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій. Таким чином переважна більшість тих, хто має встановити касові апарати, їх уже використовують. Шляху назад немає. Необхідно тільки дотримуватися вимог податкового законодавства, а ми цьому якраз і є помічниками».

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН