Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські медики гідно тримають оборону у боротьбі з пандемією

Час від часу людству випадають суворі випробування. Випробування на міцність духу, як фізичного, так і морального. У 2020 році пандемія коронавірусу змінила життя і плани мільйонів людей по всьому світу, незважаючи на їх впливовий стан, достатки і можливості. Немилосердний вірус влаштував іспит на виживання і надійність для тих, хто рятує життя і здоров’я землян – для медиків. Людям у білих халатах реалії буднів малюють картини в інших тонах. Завдання допомогти і при цьому не зашкодити собі – ставить медиків у рамки самопожертви, надвиснаження і втоми. Вони теж люди і потребують відпочинку, мають право на спілкування з родиною. Натомість – чергування, пацієнти здебільшого у вкрай важкому стані.

Така участь випала і медичному персоналу КНП «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша». Починаючи з 18 листопада лікарня приймає пацієнтів ковід-позитивних і з підозрами на коронавірусну інфекцію. У якому режимі і ритмі працює сьогодні лікарня – у розмові з генеральною директоркою підприємства Малицькою Аллою.

-Можу сказати, що медики відразу отримали хрещення боєм. У перший день по прийому таких пацієнтів до нас було госпіталізовано 23 людини. Темп роботи був заданий дуже інтенсивний. Тому почали так би мовити з низького старту. Річ у тім, що у нас є інфекціоністи, але вони працюють в основному в умовах поліклініки. У стаціонарі ж медичну допомогу такій категорії хворих надавати раніше не доводилося. Тож для наших медиків це були завдання з елементами неабиякої новизни.

-Лікарня Карабелеша тривалий час перебувала серед запасних медичних закладів, чи був час підготуватися до виконання таких зобов’язань?

-Ще починаючи з березня у  лікарні  організували проведення цілої низки заходів, спрямованих на підготовку до прийому ковід-позитивних пацієнтів, на навчання персоналу, на вивчення потреб у засобах захисту, накопиченні медикаментів, дезінфікуючих засобів. Зокрема, завчасно подумали про визначення маршрутів пацієнтів. Адже ми не припинили прийом ургентних хворих – з інсультами, ЛОР-патологіями, судинною гострою хірургією. І тому відразу постало питання перерозподілу потоків пацієнтів, щоб вони ні в якому разі не перетиналися.

На сьогднішній день у нашій лікарні знаходиться на лікуванні хворих пневмонією понад 250 чоловік. Майже половина з них офіційно з підтвердженим результатом «позитивний».

Ситуація щодня змінюється, однак, потреба в госпіталізації висока. Я дуже вдячна своїм підлеглим, персоналу, який з розумінням ставиться до того, що ситуація дійсно складна і потребує витримки, взаємовиручки і просто людської допомоги. Прийшов той час, коли всі максимально мобілізувалися, адже працюємо з великими перевантаженнями. І відрадно відзначити, що в нашій лікарні не було жодної відмови від роботи в умовах інфекційних відділень. Інший бік справи, що адміністрація вивчає ризики роботи і не залучає співробітників  з  груп ризику (з хронічними захворюваннями, у віці), які мають малолітніх дітей.

Але вже зараз складений реєстр з лікарів, працівників середнього медичного персоналу, відповідно до якого у разі необхідності медики будуть перенаправлені на «передову». Відверто скажу: горджуся своїми співробітниками, які все правильно розуміють і з гідністю працюють в умовах перепрофілювання.

-В усьому така злагодженість чи довелося зіткнутися з якимись проблемами?  

-Так, не все ідеально. За весь час функціонування нашої лікарні ніколи не було такого, щоб 170 чоловік одночасно потребували подачі кисню. Це новий досвід для нас. Тож довелося оперативно включатися у вирішення цього питання. Технічні служби працюють над підвищенням потоку подачі кисню в корпус. Загалом у нас комбінована подача кисню. Забезпечити пацієнтів киснем вдається ще й за рахунок кисневих концентраторів. Зараз їх вже 54, днями чекаємо на отримання ще 12 таких «рятувальників». За рахунок кріоциліндрів, газових кисневих балонів у відділення потрапляє як зріджений, так і газоподібний кисень. Таким чином вийшли на необхідну швидкість його подачі і постійно працюємо над цим питанням.

-Для пацієнтів лікування безоплатне?

-Завдяки коштам, що надходять з Національної служби здоров’я України, виділеній субвенції з Херсонської міської ради ще навесні медичне забезпечення для порятунку людей стовідсоткове і для пацієнта допомога безоплатна. Але слід пам’ятати, що не все залежить від лікарів. На жаль, трапляються випадки, коли хворі поступають у вкрай тяжкому стані.

-З хворими все зрозуміло. Алло Павлівно, а як Ви ставитеся до панічної поведінки містян, які скупили в аптеках вітаміни С, Д, Е та омегу, так би мовити профілактують коронавірус? 

-Як гастроентеролог можу сказати, що немає таких вітамінів, які гарантуватимуть людині, що вона не захворіє. Так, вітаміни потрібні людині, але вони не протидіють коронавірусу.  Тож закликаю людей просто займатися зміцненням імунітету. У першу чергу це – адекватне здорове харчування. Загальновідомий факт: усі необхідні організму вітаміни, мікроелементи людина отримує з їжі. І на цьому слід робити акцент. Зараз є сезонні овочі і фрукти, зокрема, яблука, морква, цитрусові – лимони, мандарини. Одне слово, природні джерела вітамін. Що стосується фармакологічних препаратів, то з ними не все так однозначно. Приміром, той же вітамін С, аскорбінову кислоту слід обережно приймати людям, у яких підвищена кислотність. Такою профілактикою вірусу можна й виразку шлунку заробити, або не дай Боже ерозію у шлунку чи ускладнення стану.

 Акцентую увагу на тому, що коронавірус – це вірус, з яким людський організм справляється самостійно. Особливо звертаюся до містян з групи ризику – людей старшої вікової групи, у яких є супутні захворювання: треба тісно консультуватися з сімейним лікарем, звертатися своєчасно. Оскільки запущені форми стану пацієнтів, які поступають по швидкій свідчать про не зовсім уважне ставлення до свого здоров’я.

-Людям притаманна паніка. При перших симптомах намагаються потрапити на стаціонар, зробити комп’ютерну томографію. На скільки це доцільно?

-Я скажу так: якщо з’явилися перші ознаки захворювання і є можливість зробити КТ, ви повинні знати, що таке обстеження у перші дні не інформативне. Більше того – у майбутньому може повести по хибному шляху в лікуванні. Тому ефективне таке обстеження десь через 5-7 днів. І це за умови, якщо протягом цього часу утримується висока температура.  

-Щоб Ви рекомендували херсонцям, щоб не потрапити до сумної статистики ковід-хворих?

-Раджу усім дотримуватися найголовніших трьох правил, аби себе захистити – дистанція, провітрювання приміщення, обробка рук та поверхонь. Також при змозі бажано зволожувати повітря, оскільки тоді вірус швидше гине, ніж у сухому повітрі. Як можна менше контактувати з людьми. Найбільш небезпечна особа за два дні до появи очевидних симптомів хвороби. Тож у першу чергу носити маски, уникати відвідування багатолюдних місць.

Ще хочу застерегти містян від самолікування антибіотиками, які, до відома громадян, не впливають на вірус. У стаціонарі ми їх призначаємо, коли бачимо, що в процесі лікування є бактеріальне приєднання. Памя’тайте, що висока температура запускає в організмі свого роду самозахист  – вироблення ендогенного інтерферону. А якщо збивати 37,4 і 37,2, то тільки заблокуємо природній захист.

А ще ні в якому разі не потрібно панікувати. І в разі необхідності тісно контактувати з сімейним лікарем.

І особливе звернення до тих, у кого до цього часу не заключена декларація. Не зволікайте з цим. Знайдіть час для того, щоб потім мати право на отримання медичного супроводження і, зокрема, консультації.

-Дякую за розмову.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН