Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Екзотична їжа на курорті: херсонські лікарі розповіли, як убезпечити себе від отруєнь

На вулиці літо, – сезон відпусток і подорожей. Нерідко за новими враженнями ми їдемо в екзотичні країни; прагнемо спробувати незвичні місцеві продукти і страви. Перебуваючи на відпочинку чи у далекому відрядженні слід пам’ятати, що навіть цілком їстівні страви місцевого походження можуть бути незвичними для наших шлунків і спровокувати неприємності зі здоров’ям. Особливо це актуально, якщо мова йде про екзотичну їжу.

Передусім, необхідно харчуватися збалансовано, дотримуватися здорової дієти. Людям з хронічними захворюваннями потрібно обмежити вживання продуктів з великим вмістом жиру і солі. В спекотному кліматі краще уникати м’яса і птиці та, по можливості, їсти найбільш корисні продукти: овочі, фрукти, цільні злаки і рибу.

Слід пам’ятати, що у спеку продукти швидше псуються, а у країнах, які розвиваються, проблеми з санітарними умовами трапляються часто. Екзотичні або невідомі хвороби туристи привозять рідко, але часто повертаються з розладами травлення, отруєннями, алергіями і венеричними захворювання. За статистикою, принаймні 10% подорожуючих повертаються з відпустки з харчовими розладами і діареєю. Щоб не потрапити в цю сумну статистику, намагайтеся купувати їжу тільки в місцях, які заслуговують довіри, уникаючи сумнівних, з точки зору гігієни, місць. Звісно, кожна людина хоче скуштувати страви місцевої кухні. Радимо куштувати не більше однієї незнайомої страви за раз: якщо їжа викличе розлад шлунку або алергію, так буде простіше зрозуміти, що саме стало причиною цього.

У чому небезпека екзотичної їжі? Спробуємо згадати про найяскравіші ризики.

У Латинській Америці можна легко заразитися холерою, замовивши у ресторані чи у вуличних торговців популярних тут крабів, – їх нерідко готують з мінімальною термічною обробкою.  Смертельні випадки рідкісні, але відпустка буде зіпсована.

У Японії особливо небезпечні страви з риби Фугу, які можуть призвести до смертельного отруєння. Тільки кухар, який пройшов спеціальну підготовку протягом кількох років, має право готувати цю отруйну екзотичну рибу. Найважливіше в її приготуванні – це дотримати необхідний час приготування, а також видалити у риби печінку і органи розмноження, в яких міститься отрута тетродотоксин, що викликає параліч мускулатури і задуху. Протиотрути не існує; життя людині можна врятувати, підтримуючи штучне дихання, поки отрута не виведеться з організму.

У Кореї може бути небезпечним блюдо Sannakji («звиваючий восьминіг»). Щупальця цього восьминога відокремлюють від тулуба і відразу ж подають на тарілці, де вони продовжують звиватися. Якщо ви готові таке з’їсти, то важливо ретельно пережовувати ці щупальця, запиваючи великою кількістю рідини, щоб не вдавитися такою екзотичною їжею.

На Сардинії варто пам’ятати, що спробувавши овечий сир Casu Marzu, можна підхопити дуже небезпечне захворювання «кишковий міаз», який викликають сирні мушки, що можуть заразити овечий сир. У Євросоюзі цей сир заборонений, проте, є справжні цінителі цього продукту, які наполягають на тому, що сир не є небезпечним, поки сир дуже свіжий і личинки мушок живі. Проте, присутність таких «істот» в організмі може викликати блювоту, діарею, болі в кишечнику і шлунку, які пройдуть тільки тоді, коли личинки мушок вийдуть з організму, і добре, що вони це роблять добровільно, без медичного втручання. Чи варто їх туди підселяти, вирішувати вам.

В Азії одна з екзотичних страв –мавпячі мізки. Однак, вони можуть бути заражені коров’ячим сказом, – ця хвороба може призвести до недоумства і смерті.

Небезпечним може бути сире (непастеризоване) молоко, яке може спричинити небезпечне захворювання – бруцельоз.

Райський куточок – Ямайка. Тут любителя екзотичної їжі підстерігає небезпека у вигляді «ямайської блювотної хвороби», яку викликає рослина Ackee. Її використовують у багатьох національних стравах на Ямайці, але не пробуйте куховарити самі, – їстівна тільки жовта серцевина рослини, а от червона оболонка і чорні вкраплення цієї рослини можуть викликати сильну блювоту і навіть призвести до смерті, якщо вчасно не звернутися за допомогою до лікаря.

У середземноморських країнах визнаний делікатес – страви з риби Срібна смуга. Під час приготування важливо видаляти з риби печінку і репродуктивні органи, так само як і у випадку з рибою Фугу. Саме тут містяться небезпечні токсини, які викликають параліч і задуху. Якщо приготувати цю рибу неправильно, отруєння може бути смертельним.

А ще пам’ятайте, що етнічні відмінності не обмежуються розрізом очей чи кольором шкіри, але включають у себе і різну активність тих чи інших ферментативних систем, у тому числі й шлунково-кишкового тракту. Надмірна жирність страв, велика кількість спецій у деяких національних кухнях світу можуть бути неприйнятними для Вашого шлунку.

Вирушаючи в екзотичні країни і бажаючи спробувати місцеву кухню, заздалегідь вивчіть її особливості. Щоб спогади про мандрівку були приємними, пам’ятайте про те, що не кожен ризик виправданий.

Туряниця С.В.

Лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «ХМКЛ ім. Є. Є. Карабелеша»

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН