Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За тиждень зафіксовано вісім випадків отруєння грибами із 16-ма постраждалими на Одещині

Останніми днями в Одеській області почастішали випадки отруєння грибами. За тиждень зафіксовано вісім випадків отруєння із 16-ма постраждалими.

31 жовтня у Лиманському районі отруїлася сім’я з чотирьох людей, що мешкає у Фонтанці III. Це мати та батько 24 років (вони були госпіталізовані у стані середньої важкості в Одеську обласну клінічну лікарню), їхні діти – хлопчики 2,5 та 5 років – доставлені в реанімаційне відділення Одеської обласної дитячої клінічної лікарні. За словами батьків, гриби, що схожі на лисички, вони купили на Привозі. Вдома ввечері вони їх відварили, поїли та майже всі одразу відчули себе зле.

29 жовтня у Кодимському районі отруїлися жінка 28 років та чоловік 27 років. Гриби, що схожі на рядовки, були куплені на Кодимському місцевому ринку «Труд». Вони їх відварили та посмажили. Обидва доставлені 29 жовтня у терапевтичне відділення КП «Кодимська ЦРЛ» у стані середньої важкості.

Ще одна жінка отруїлася у с. Федорівка Кодимського району. Вона назбирала грибів, що схожі на рядовки, у Федорівському лісі, проварила та просмажила, з’їла та отруїлася. За кілька годин була доставлена швидкою у терапевтичне відділення КП «Кодимська ЦРЛ» у стані середньої важкості.

Третього листопада каретою швидкої допомоги у реанімаційне відділення Багатопрофільного медичного центру Університетської клініки ОНМУ були доставлені 48-річна жінка та її 19-річна дівчина. Їхній стан був середньої важкості. Гриби, якими вони отруїлися, були куплені з рук біля дому на вул. Посмітного. Назву грибів вони не пам’ятають.

29 жовтня мати та дочка отруїлися грибами зеленушками, що вони поназбирали у сосновому лісі біля Саврані. Жінку доставили у Савранську районну лікарню, а дев’ятирічну дівчинку з симптомами отруєння спочатку доставили в обласну дитячу лікарню. Але стан її стрімко погіршувався, і медики вирішили транспортувати дитину у столичний «Охматдит». Перебіг захворювання дівчинки – важкий.

У всіх випадках була схожа «картина» отруєння: слабкість, нудота, блювота, біль у животі ріжучого характеру. Зі всіма потерпілими у лікарнях проведені роз’яснювальні бесіди.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області вкотре нагадує, що отруєння грибами належить до біологічних отруєнь, що протікають набагато важче за інші харчові отруєння. Не рекомендується вживати гриби вагітним та жінкам, що годують, вони протипоказані дітям до 8 років (незалежно від способу і часу приготування).

Якщо ви купуєте вже зібрані гриби, пам’ятайте, що не можна купувати сушені, солоні, мариновані та консервовані гриби у випадкових осіб і в місцях несанкціонованої торгівлі. Не рекомендується купувати свіжі або сушені гриби в місцях стихійної торгівлі або купувати грибні консерви в банках із засуканими кришками, що приготовані в домашніх умовах.

На ринках до продажу гриби непромислового виробництва допускаються тільки після проведення експертизи, яка проводиться для контролю якості продуктів, що надходять у продаж. Експертиза покликана визначити якість грибів, їх цілісність, вміст радіонуклідів. Тільки після проведення експертизи видається дозвіл на реалізацію продукції.

Якщо ви купуєте вже зібрані гриби в магазинах і супермаркетах, уважно розглядайте упаковку з грибами: вона не повинна бути зіпсованою. Не купуйте гриби, якщо порушена цілісність упаковки або якщо упаковка брудна. Також не купуйте гриби, якщо на упаковці немає етикетки, листів-вкладишів і взагалі відсутня інформація про товар.

Держпродспоживслужба у Одеській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН