Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Близько 40 людей отруїлися грибами на Одещині цієї осені

Гриби – цінний харчовий продукт. Кожного року влітку і восени люди вирушають у ліс по гриби. Однак навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.

❗ В Україні з початку року зареєстровано 289 осіб, постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них 11 людей померли.

‼ На території Одеської області станом на 24.11.2020 зареєстрований 21 підтверджений випадок отруєння дикорослими грибами з 38 потерпілими, у тому числі дітей до 17 років – 13, одна дитина померла. Кількість постраждалих в Одесі – 8 (у т.ч. 3 дітей), у Чорноморську – 2, у Балтському районі – 8, Кодимському районі – 9 (в т.ч. 2 дітей), у Лиманському районі – 2 дітей, Савранському районі – 2 (в т.ч. 1 дитина), Подільському районі – 1, Овідіопольському районі – 1 дитина, у Тарутинському – 5 (в т.ч. 3 дітей).

🤦‍♀️🥘 Всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби після двоетапної термічної обробки (відварювання з наступним підсмаженням або тушкуванням). В одному випадку гриби (зеленушки) були вжиті одразу після відварювання. Потерпілі – мешканці Одеси, Чорноморська, Кодими та Фонтанки – вживали гриби (лисички, рядовки та гриби, схожі на дикорослі печериці), які були придбані ними у приватних осіб на «Привозі», Кодимському міському ринку «Труд», ринку Чорноморська та в місцях стихійної торгівлі. Потерпілі з районів області в основному збирали гриби (рядовки, печериці, зеленушки) власноруч у Федорівському, Шершенецькому лісах Кодимського району, у лісі на околиці Саврані та у лісі Балтського району, один постраждалий вживав мухомори з лікувальною метою та не розрахував дозу.

✔ Отруєння грибами здебільшого бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) і мають “сімейний” характер. Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівних грибів (сироїжки, дощовики тощо, які при розламуванні виділяють молочковий сік), що унаслідок невмілої або неправильної кулінарної обробки стають небезпечними.

✔ Найбільш небезпечною є бліда поганка, яку легко можна сплутати з печерицею або сироїжкою. Бліду поганку від печериці відрізняє колір пластинок під шапкою. У поганки ці пластинки білі, а в печериці – блідо-рожеві або темно-коричневі. Отрута блідої поганки діє подібно до зміїної. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння – досить з’їсти половину поганки, а смертність від такого отруєння сягає більше як 50% випадків. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується при відварюванні, після сушки або засолювання. Поганку навіть в руках тримати небезпечно! Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику.

❗ Гриби особливо небезпечні для дітей. Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини “перебудовується” лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя!

✔ Розрізняють чотири групи симптомів отруєння грибами:

1⃣ група – отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.
2⃣ група – отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 години, з’являються раптові болі в животі, блювота, пронос, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.
3⃣ група – отруєння мухоморами, виявляється через 30 хвилин – 6 годин, з’являються нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.
4⃣ група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладом шлунково-кишкового тракту.

✔ Основні правила профілактики отруєнь грибами:
▪ Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
▪ Ніколи не збирайте гриби з бульбоподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
▪ Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
▪ Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
▪ Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, не просолені гриби можуть стати причиною отруєння. Принесені додому гриби треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу вибракувати “мутанта”. Рішуче викидайте усі сумнівні, також перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за “здобич”.
▪ Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
▪ Додержуйтеся санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та укусу і не закривайте банки герметичними кришками!

• Не намагайтеся перевіряти якість грибів “дідівським методом”. Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так!

Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
▪ Якщо ви відчули ознаки отруєння, не зволікайте і негайно викликайте “швидку допомогу”!

‼ Збирання грибів для людини – це завжди “гра з вогнем”. Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними!

Держпродспоживслужба в Одеській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН