Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Одещині гусениці шкодять посівам озимого ріпака

На Одещині на посівах озимому ріпаку спостерігається пошкодження рослин гусеницями озимої совки ІІ покоління. З появою сходів озимих колосових культур гусениці завдаватимуть їм шкоди, повідомляє Держпродспоживслужба в Одеській області.

Озима совка ( ) поширена в Україні повсюдно. Гусениці багатоїдні, загалом можуть живитися на 50-120 видах рослин із 36 родин. Найбільших збитків завдають на бавовнику, томатах, кукурудзі, соняшнику, цукрових буряках, зернобобових, тютюну, озимих злаках. Можуть пошкоджувати сою, горох, гарбуз, кабачок, картоплю, овочеві, рицину, коноплі. Шкідник розвивається у двох поколіннях.

Метелики ІІ покоління літають від середини липня до середини вересня. Вони активні в сутінки та вночі, удень вони ховаються під листям бур’янів та іншим укриттям. Метелики озимої совки найчастіше накопичуються на полях, які добре прогріваються, – на парах і просапних культурах. Яйця відкладають зазвичай у серпні, а наприкінці місяця з’являються гусениці. В середньому одна самка відкладає від 470 до 2200 яєць, що залежить від умов живлення гусениць і метеликів. Ембріональний розвиток за температури повітря 28-30 °С триває 2-5 діб, а за 10-12 °С – 24 доби.

Гусінь перших трьох віків землисто-сірі, матові, останніх віків – з глянцевою епікутикулою, вздовж спини темна вузька смуга; черевних ніг п’ять пар, довжина гусениці шостого віку — до 52 мм.

Зимують гусениці шостого віку на глибині 10-25 см. Витримують зниження температури до -11°С. Успіх перезимівлі залежить від розвитку жирового тіла. Гусениці молодших віків гинуть за температури нижче -5°С.

Шкодочинність озимої совки досить значна. Найнебезпечніші гусениці I покоління, які пошкоджують сходи і молоді рослини цукрових буряків, соняшника, кукурудзи, проса тощо. Одна гусениця I покоління за ніч може знищити 10-15 рослин цукрового буряку. Гусениці II покоління живляться сходами і молодими рослинами озимої пшениці й жита, озимого ріпаку, а також літніх посадок картоплі та посівів бобових трав. Гусениці підгризаючи рослини з ґрунту, грубо надкушують листки з країв і підгризають кореневу шийку рослин. Інколи повністю знищують рослини в рядку.

Заходи захисту
Велике значення в обмеженні чисельності озимої совки має правильний обробіток ґрунту під озимі чистого і зайнятого парів, а також полів після непарових попередників;

міжрядний обробіток ґрунту на просапних культурах; обробіток ґрунту після збирання просапних попередників озимих культур зумовлює загибель гусениць, пронімф і лялечок.

Якщо у посівах озимої пшениці – 2-3 гусениці на 1 м2; цукрових буряків нараховується 1-2 екз/м2; кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур та насіннєвої люцерни – 3-8екз/м2, то слід застосовувати інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

Велике значення в обмеженні чисельності шкідника мають численні комахоїдні птахи, хижаки та паразити, зокрема яйцеїд-трихограма, яких використовують для біологічного методу боротьби з совками.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН