Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сміттєпровід з каналізації, або як мешканці самі створюють собі проблеми

Серпень і вересень, як правило, багаті на звернення споживачів з причини засмічень каналізації. «Затори», що виникають на внутрішньобудинкових, дворових та вуличних мережах у період активного консервування, створюють загрозу безперебійному водовідведенню міста. Це додає проблем  не тільки службі  водовідведення Водоканалу, а й створює некомфортні умови проживання і для самих жителів.

Цього року дуже складними  виявилися карантинні місяці – деякі споживачі, ніби заради власної безпеки,  не обтяжували себе прогулянкою до сміттєвого контейнера у дворі, а вирішували питання  звільнення квартири від сміття просто  скидаючи  його у каналізацію.  При такому ставленні аварії на мережах водовідведення неминучі.

konserv1.JPG

Фахівці служби водовідведення вимушені залишати заплановані заходи з реконструкції обладнання та витрачати час на  ліквідацію засмічень: спочатку промивають труби гідродинамічним способом, потім прочищають тросом зі своєрідним йоржем, після чого у вузький каналізаційний колодязь на тросі спускається працівник та збирає сміття у відро, яке передає наверх. Робота не з приємних, якщо враховувати, що промивання буває успішним часто з 3-4 спроби, а трос з йоржиком, який зібрав на себе чергову пробку, часто доводиться витягувати за допомогою транспортного засобу. І, що дуже дивно, працівники Водоканалу часто наражаються на незадоволення мешканців будинків, у дворах яких виконуються «брудні» роботи, що супроводжуються, безумовно, неприємним запахом.

konserv3.JPG

«Мешканці житлових будинків не замислюються про наслідки своєї недбалості: щоденно ми ліквідовуємо до 30 засмічень, у яких знаходимо  подрібнені кавунові шкірки, обрізки овочів, засоби особистої гігієни, рушники, ганчір’я та інше. Останнім часом – багато медичних масок. Це вже не говорячи про волосся та жири. Весь цей «скарб» створює підпори у підвалах, що викликають розгерметизацію внутрішньобудинкових мереж каналізації та витоки стічних вод, випарами яких вимушені дихати всі мешканці будинку. Цьому можна запобігти, якщо використовувати каналізацію лише за призначенням і не робити з неї смітник»,  – прокоментував ситуацію заступник начальника служби водовідведення Водоканалу Юрій КУФТО.

Вкотре закликаємо споживачів дотримуватися правил користування каналізацією,  і  пам’ятати, що  у каналізацію дозволено скидати фізіологічні відходи та рідини, що не мають клейкових властивостей.

konserv4.JPG

Жири і волосся, які здатні накопичуватися на стінах труб, поступово зменшують їх пропускну спроможність, а іржа, пісок, ганчірки, поліетиленові вироби  створюють інколи настільки серйозні закупорювання, що усунути їх можливо лише за допомогою спецтехніки або заміни ділянки мережі.

Для довідки. Водоканал обслуговує 297 км каналізаційних мереж, по яких стічні води за допомогою 17 насосних станцій каналізації потрапляють на очисні споруди каналізації. У 2020 році  працівниками Херсонського водоканалу виконано промивання більше 32 км каналізаційних трубопроводів, ліквідовано 3564 засмічення (з них диспетчерською службою – 1249), відремонтовано 96 колодязів, відновлено 93 кришки на каналізаційних колодязях, виконано обстеження на  герметичність 424,5 км мереж водовідведення.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН